A SÖR ÉS A BÚVÁROK

2016. JANUÁR 11.

Tapasztalataink szerint a búvárok és a sör (serital) között szoros kapcsolat van.  Van amikor egy szisszenés jelzi a kedvenc márkájú dobozos sör fogyasztás kezdetét, máskor egy korsó, hideg, habos ital kortyolgatása vezethet el akár a Krúdy által szavakban, de mégis képszerűen megalkotott Szindbád világába. S az, hogy mit választ az ember, az a körülményektől, az adottságoktól függ.

Sör

Sör

A régi víz alatti sörivó versenyek emléke is erősíti az első mondatban megfogalmazottakat. (Sajnos az elmúlt évtizedre gyakorlatilag megszűnt ez az érdekes program, lévén az uszodák azzal az indoklással kitiltották ezeket a megmérettetéseket medencéikből, hogy pár korty, de legfeljebb egy-két deci sör szennyezi a vizet. Vicces.)

A sör és búvárok kapcsolatának van azonban más területe is. Többször előfordult már, hogy hajóroncsok átvizsgálásakor lezárt palackokat találtak a búvárok. Voltak olyanok melyekbe pezsgő volt, mesés ízű régi pezsgő volt. Oldalunkon beszámoltunk erről a Balti-tengerben talált leletről, a vizsgálatokról és a pezsgő további sorsáról.

A Finnországhoz tartozó Aland-sziget mellett, az 55 méteres mélységben fellelt több száz éves korú roncs mesés ízű pezsgői mellett több üveg sör is előkerült. (Korábbi írásunkból az érdeklődők megismerhetik a sör történetét, a világ legdrágább söreit és a legdrágább sörreklámot is – Szerk. megjegyzése.)

Az, hogy a búvárok által megtalált régi sörök jelentős felfedezés volt, amit az bizonyít a legjobban, hogy a szigetcsoport kormányzata megbízást adott a legalább 160 éves sörök DNS-elemzésre, amely segítségével rekonstruálják a hajdani készítők receptjét.

Sör

Sör

A közelmúltban – az elmúlt év novemberében – újabb régi sört talált egy búvár a tenger mélyén. (Kép: CBC News) Iható, de nem igazán kellemes az íze az új-skóciai Halifax-öbölben előkerült italnak. Viszont nagyon öreg, Kanadával csaknem egyidős, valamikor 1872 és 1890 között gyártották állapították meg a vizsgálatok – tudtuk meg a mult-kor.hu oldalán megjelent írásból.

Forrás: Szerkesztőségi összeállítás a mult-kor.hu alapján