„MESÉS ÍZŰ” PEZSGŐT TALÁLTAK A TENGER MÉLYÉN

2010. JÚLIUS 20.

230 évesre becsülik régészek azoknak a pezsgős üvegeknek a korát, amelyeket búvárok találtak a Balti-tenger mélyén - közölte az elmúlt napokban az AFP. A francia hírügynökség jelentése szerint szakértők máris úgy nyilatkoztak, hogy az üvegek tartalma „mesés ízű”. A megtalált 30 üveg pezsgőről azt gyanítják, hogy osztályon felüli Veuve Clicquot-ok. Az üvegeket, amelyek tökéletes állapotban vannak, 55 méteres mélységben találták meg a búvárok. Feltevések szerint egy szállítmány részei lehettek, amelyeket XVI. Lajos küldött Nagy Péter orosz cárnak. XVI. Lajos volt az, akit a francia forradalom idején, 1793-ban lefejeztek. Ő volt a francia történelem egyetlen királya, akit kivégeztek.

Szakértők még vizsgálják a leletet, de ha bebizonyosodik a feltevés, akkor ezek a legrégibb, még iható pezsgők a világon, ráadásul a hideg és a sötétség még jót is tett nekik. „Felvettük a kapcsolatot a világ legnagyobb és leghíresebb pezsgőházával, a Moët et Chandonnal, és ők 98 százalékban biztosak abban, hogy a 30 üveg pezsgő Veuve Clicquot” - mondta a búvárcsapat vezetője.

Christian Ekström szerint a dugókon van egy horgony-jel, amit csak a Veuve Clicquot használ. A héttagú svéd búvárcsapat július 6-án találta meg a címkék nélküli pezsgőket, a finn Aaland szigeteknél, közel egy hajó roncsaihoz. „Nem származhatnak az 1782 előtti időből, és nem készíthették őket 1788 és 89 között, amikor a forradalmárok szétverték a pezsgőtermelést” - közölte Ekström. A búvár felbontotta az egyik üveget, majd megkérte az aaslandi borszakértőt, Ella Gruessnert, hogy kóstolja meg. A válasz kifejező volt: „abszolút mesés”. A szakértő azt mondta, hogy a jégszekrényében tartja az üveget, és öt percenként kihúzza a dugóját, hogy megszagolja a nedűt, aztán megcsípi magát, hogy valóban a mennyországban van-e.

Carl-Jan Granqvist svéd borszakértő véleménye szerint, ha a dugó érintetlen, a pezsgő tényleg valódi és iható, akkor egy-egy palack akár 50 ezer eurót (hozzávetőleg 14 millió forintot) is megér. 

Forrás: lanchdradio.hu

(Magyarázat: Philippe Cliquot 1772-ben hozta létre vállalkozását az északkelet-franciaországi Champagne régióban, ami később a „Veuve Cliquot” nevet kapta. Nicole-Barbe Ponsardin 1798-ban férjhez ment Philippe Cliquot fiához, aki azonban 1805-ben meghalt, így Mme Cliquot 27 évesen özvegyen (franciául „veuve”) maradt. Az asszonyra maradt a pezsgőkészítéssel, banki szolgáltatásokkal és fakereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozás irányítása. Az özvegy (az első üzletasszonyok egyike) úgy döntött, hogy a pezsgőkészítésre koncentrál, s a Napóleoni háborúk idején már a cári Oroszországba, s több királyi udvarba is exportálta a nedűt. Az innovatív Cliquot asszonynak, a „Pezsgő Nagyasszonyának” és vállalatának jelentős szerepe volt abban, hogy a pezsgő Európa-szerte a nagypolgárság és a nemesek italaként terjedt el. A Veuve Cliquot pezsgőt előszeretettel fogyasztotta annak idején Sándor cár, ma pedig Pamela Anderson vagy Jack Nicolson. A Veuve Clicquot ars poeticaja szerint: „Csak egy minőséget ismerek, a legjobbat!” - luxorium.hu alapján)