SÖRKÜLÖNLEGESSÉG KEDVELŐK FIGYELMÉBE

2011. FEBRUÁR 18.

Még az elmúlt év júliusában beszámoltunk arról, hogy búvárok mesés ízű pezsgőket találtak a Finnországhoz tartozó Aland-sziget mellett egy régi hajóroncsban. A több, mint száz éves hajóroncs további vizsgálata során több üveg sör is előkerült. Most a szigetcsoport kormányzata megbízást adott a legalább 160 éves sörök DNS-elemzésre, amely segítségével rekonstruálják a hajdani készítők receptjét. Az espoói VTT technikai kutatóközpont már hozzálátott az öt sértetlenül megmaradt üveg egyikének elemzéséhez. Többek között azt próbálják megállapítani, milyen élesztőt használtak az ital elkészítéséhez és milyen baktériumtörzsek vettek részt az érésben. A vizsgálatok segítségével a kutatók információkat kaphatnak a sör pontos összetevőit és ízét illetően. A VTT reményei szerint az elemzés májusig lezárul, ekkor tudományos publikációban fogják megjelentetni az eredményeket. Rainer Juslin, az Aland-szigetek kormányzatának illetékese elmondta: a búvárok meg is kóstolták a több, mint másfélszáz éves italt és igaz, hogy azok szavatossági ideje már elég régen lejárt, azonban viszonylag finomnak találták.

A sörök eredetéről és márkájáról jelenleg nincs sok információ, mivel kézi készítésű, fújt üvegekben kerültek elő. Emellett azt sem tudják pontosan, milyen hajó roncsáról van szó. A feltételezések szerint a 19. század közepén süllyedt el. A korabeli sörfőzdék hagyományaiból és a kereskedelmi útvonalakból kiindulva a sör valószínűleg a hajó kiindulási kikötőjének közeléből származik. Ennek alapján dán, svéd vagy német sört rejthetnek az üvegek. Bjorn Haggblom, a kutatások egyik résztvevője szerint az eddigi legrégebbi iható sör 1869-ből származik.

Forrás: a multkor.hu alapján

A sör történetéről: A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki. Pontosan nem tudjuk, hogy mikor készítettek először sört a világon, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak sörfőzéssel a Kr. e. V. évezredben. Egyiptomban a rabszolgáktól kezdve a gazdagokig népszerű italnak számított a sör, amit ebben az időben még datolyával vagy datolyalevéllel ízesítettek és kőkorsókból szalma- vagy nádszállal szívtak ki. A sörkészítés legrégebbi írásos bizonyítéka Mezopotámiából származik a Kr. e.. III. évezredből. A sörök minőségének biztosítására vonatkozó szabályokat Hammurápi törvényoszlopán szabályozták, és azok megszegőit súlyos büntetésekkel illették. Az európai sörtörténet folyamatosan fejlődött át az ókorból a középkorba: még az első században Tacitus a már letelepedett, gabonatermesztő germánoktól ír. Germán katonai csapatok sörfőző alkalmatosságát hozták felszínre az ásatások Nagy Konstantin császár idejéből, a negyedik századból. A korai középkorban Északnyugat-Európa, Flandria (a mai Belgiumban) nevezetes a sörfőzésről. Britanniában pedig a katolikus egyház már az 5. században elítélte a mértéktelen sörfogyasztást.

Forrás: a wikipedia alapján

A világ legdrágább három söre: Tutankhamen Ale, Vintage No.1 és a Vintage No.2 ›››

A viág legdrágább sörrekláma:


SZERKESZTŐSÉGI összeállítás