KÉTEZER ÉVES DNS AZ ANTIKÜTHÉRAI RONCSRÓL

2016. SZEPTEMBER 27.

A görög Antiküthéra sziget mellett az előző századfordulón tengeri szivacs után kutató halászok egy elsüllyedt hajót fedeztek fel. A roncs talán a leghíresebb ókori tengeri lelet, de még mindig tartogat magában felfedeznivalót. Legkülönlegesebb lelet, amit a roncson találtak, egy különleges szerkezet, ami lehetett – kis túlzással – egy ókori számítógép. Most emberi maradványokra leltek a búvárrégészek, amelyekből jó eséllyel elemezhető DNS-t nyerhetnek ki. Valamikor időszámításunk kezdete táján egy görög kereskedőhajó indult el Görögországból, az úti célja pedig – a csomagterében szállított kincsek alapján – Róma lehetett.

A hajó sosem érte el célját, mert félúton a Peloponnészoszi-félsziget és Kréta között elsüllyedt Antiküthéra szigettől néhány kilométerre. A sekély tenger fenekén pihent a roncs, mígnem 1900-ban tengeri szivacsot keresgélő búvárhalászok találtak rá. Az elmúlt évszázadban a hajóaljzatból kiálló részt már töviről-hegyire átkutatták, és rengeteg kincset érő leletet hoztak a felszínre. Még Jacques Cousteau is merült a lelőhelyen, és talált is néhány emberi maradványt. Sajnos a hetvenes években a molekuláris genetika még nem állt azon a szinten, hogy e csontokból örökítőanyagot tudtak volna elemezni. A búvárrégészek 2014-ben visszatértek a helyszínre, hogy tovább kutassanak egy új átfogó program keretében, azonban a roncs makacsul őrizte a titkait.

A Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) munkatársai által most talált emberi csont maradványok újabb titkokról lebbenthetik fel a fátylat… Részletek ›››

Forrás: mno.hu alapján Szerkesztőségi összeállítás