MÉG EGYSZER AZ ANTIKÜTHÉRIAI RONCS KUTATÁSÁRÓL

2014. OKTÓBER 1.

Október elején írtunk arról, hogy a görög és amerikai régészek ismét visszatértek az Antiküthéra-sziget melletti hajóroncshoz. Itt találták meg több, mint száz éve a bolygók mozgását előrejelző, még az antik időkben készült un. antiküthérai szerkezet. A különleges lelet megtalálása óta  sem csökkent  akutatók érdeklődése az adott térség iránt.

A roncs viszonylag mélyen, 60 méter körül nyugszik a fenéken. Így a búvárok munkájukat nagyban megkönnyíti az Exosuit mélytengeri búvárruha (un. páncélbúvár felszerelés) amellyel akár kétszer több időt tölthetnek a tenger mélyén. A Nuytco Research által készített ruha 150 méter mélyen is megállja a helyét. A kutatást folyamatosan figyelemmel kísérhetik az érdeklődök, mert a víz alatti feltárásról folyamatosan újabb és újabb videók jelennek meg a legnagyobb filmmegosztó oldalon.

Most újabb beszámoló jelentek meg a feltárásról, melyből kiderül az is, hogy miért kísérik ilyen kiemelt figyelemmel a régészek ezt az antik roncsot. A görög kulturális minisztérium közleménye szerint a búvárok számos műtárgyat hoztak a felszínre a Kr.u. 1. századból származó, fából épített hajó maradványairól. Egyebek mellett egy bronzlándzsát, amely egy életnagyságúnál nagyobb szoborhoz tartozhatott, egy agyagkorsót, amely bort vagy olajat tartalmazhatott, valamint egy ágy fémből készült ládát. A kutatók szerint még sok minden rejtőzhet a mélyben a homokba ágyazódba…


Forrás: Szerkesztőségi összeállítás az mno.hu alapján