MEGOLDJÁK-E A REJTÉJES RONCS ÚJABB TITKÁT?

2013. JANUÁR 12-13.

Egy híres római hajóroncs nyughelyét célzó újabb merülés bizonyítékai szerint a roncs vagy hatalmas, vagy pedig két elsüllyedt hajó pihen a görög Antiküthéra sziget mellett. Brendan Foley, a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet régésze szerint bármelyik forgatókönyv legyen is igaz, mindenképpen izgalmas a felfedezés. A merülésről az USA Régészeti Intézet éves ülésén, Seattle-ben számoltak be.

Az antiküthérai roncs híres arról, hogy rengeteg tárgyi leletet szolgáltatott az elmúlt több mint egy évszázadban. Először az 1902. elején fedezték fel helyi szivacshalászok. A roncs leginkább az antiküthérai szerkezetről ismert. Eme komplex, bronzból készült szerkezetet csillagászati pozíciók (és talán az ókori olimpiai játékok idejének) kiszámítására használták. Ezen kívül a környék halászainak hálóiba akadt számos bronz- és márványszobrot, korsókat és szobrocskákat is szolgáltatott a – valószínüleg – Kis-Ázsiából érkezett, s Kr. e. 70-60 között süllyedt egykori hajó roncsa.

A roncs 60 méter körüli mélységben, egy meredek, víz alatti szirten pihen, mely túl mélyen van a sűrített levegős búvárfelszereléssel merülőknek. A merülést nehezíti a viszonylag hideg víz és a változó irányú és erősségű áramlások is. A víz alatti táj a távirányítású robotok használatát is lehetetlenné teszi – mondja Foley. 1976-ban Jacques Costeau vezetett expedíciót a helyszínre. Azóta azonban feltérképezetlen, részben a Kréta és a Peloponnészosz közötti szorosban lévő elhelyezkedése miatt. 1978 óta senki nem járt a tengerfenéken. Több évnyi tárgyalás után aztán Brendan Foley tengeri régésznek sikerült megállapodnia a görög hatóságokkal, hogy a massachusettsi Intézet búvárai újralégző készülékekkel merüléseket végezzenek a helyszínen, illetve a lejtő mélyebb szakaszain is. (Itt nézhet meg néhány merülésekről.)

Az Aggeliki Simossi – a görög búvárrégészeti ügynökség igazgatója – és Foley vezette csapat átnézte az 1976-os merülésből származó filmfelvételeket és naplókat. Mivel már számtalan tárgyat felhoztak a lelőhelyről, tudták, hogy kevés bizonyíték mutatja a hajóroncs pozícióját az óceáni fenéken. Ezért a víz alatti geológiai képződményeket kellett összevetniük, hogy rábukkanjanak a roncsra. Októberben speciális felszereléssel és járművekkel merültek le, és megtalálták a hajó nyughelyét, melyet szétszóródott amforák jeleztek.

A roncsról származó érintetlen tárgyak nagy területen szóródtak szét – mintegy 60 méter hosszan, 35-60 méteres mélységben – mondja Foley. Szerinte ez túl nagy terület egy ókori roncsnak, ami azt sugallja, óriási hajóról vagy több roncsról lehet szó. Az eredmények egyelőre előzetesek, de a kutatócsapat, valószínűleg 300 méterre a Cousteau által feltérképezett helytől, kutatásba kezd. Foley szerint így megtalálhatják a másik roncsot, mely valószínűleg ugyanazon flotta tagja volt, mint az eredeti, és ugyanazon viharban süllyedt el.

A kutatók bizonytalanságának egyik oka, hogy Cousteau antiküthérai videóját használták annak felderítésére, hol horgonyozzák le hajójukat. Mivel a videó néhány felvétele majdnem biztosan beállított volt, nem lehetnek biztosak abban, hogy nem az 1976-ban feltérképezett helytől néhány száz méterrel arrébb merültek-e le.

Woods Hole Oceanographic Institution

A kutatók szerint, bármi legyen is a helyzet, a lelőhely még számtalan tárgyi leletet rejt. Egy korsót a felszínre hoztak és DNS-teszteknek vetik alá, hogy kiderítsék, mit hordoz. Ezenkívül felfedezték a horgony két komponensét is, mely maga más leleteken pihent, így azt sugallja, hogy a hajó süllyedésekor a fedélzeten volt.

A kutatók azt tervezik, hogy jövőre ismét visszatérnek a helyszínre, és fémdetektorokkal ellenőrzik a helyet majdnem 300 méterrel a Costeau csapata által feltérképezettől. Látható tárgyak nem figyelhetőek meg az óceáni fenéken csak a Foley csapata által vizsgált területen, viszont a fémdetektorok észlelhetik a homok alatt rejtőző maradványokat a másik helyen, ha ténylegesen két roncsról van szó.

A technikai felszerelés azt is lehetővé teheti, hogy a régészek még mélyebbre merüljenek, és kiterjedtebb vizsgálódást folytassanak. Foley szerint abban reménykednek, hogy egy érintetlen antiküthérai szerkezetet, vagy egy kiemelkedő roncsot találnak, mely évszázadok óta a mélyben várakozik felfedezőikre.


Forrás: hirado.hu