MÉGSEM KIDD KAPITÁNY HAJÓJÁNAK RONCSÁT TALALÁTÁK MEG?

2015. JÚLIUS 21.

Még májusban jelent meg a hír, hogy a Madagaszkárhoz tartozó Sainte Marie-sziget közelében Billy Clifford régész és búvárai megtalálták William Kidd, a hírhedt kalóz egykori hajójának, az Adventure Galley roncsát, s abból – egy forgatócsoport jelenlétében – egy mintegy 50 kilogramm súlyú ezüst rudat hoztak a felszínre.  (Oldalunkon is megjelent ez a hír és egy videó is erről a felfedezésről. Clifford egyébként azzal vált ismertté, hogy még 1984-ben megtalálta Fekete Sam, Bellamy kalózkapitány  Whydah nevű 31 méter hosszú, három árbocos hajó roncsát – Szerk. megjegyzése.)

A filmmegosztó portálokon több videó is elérhető volt (most is elérhetők) az esemény kapcsán. Az alábbi film a víz alatti kutatás-feltárás egy rövidke részletét mutatja be.

Az ezüstrudat Billy Clifford  még a tengerparton ünnepélyes keretek között, az amerikai és a brit nagykövet jelenlétében átadta Hery Rajaonarimampianina madagaszkári elnöknek.

Most viszont az UNESCO szakemberei tüzetesebben is átvizsgálták a hajóroncsot, valamint a kincsleletet. Jelentésük szerint az „ezüst öntvény” valójában ólomból készült, a hajóroncsnak pedig a nyomát sem találni. „Amit Clifford csapata az Adventure Galleynek, Kidd kapitány hajójának vélt, valójában a Sainte-Marie-i kikötő egyes faszerkezeteinek törött maradványai. Hajómaradvány ott egyszerűen nincs. Az öntvény 95 százalékban ólmot tartalmaz, ezt nem lehet ezüstkincsnek hívni, ugyanis ezüstöt nem is tartalmaz” – áll a jelentésben, olvashattuk a Mult-kor.hu cikkében.

Billy Clifford nak nem ez az első vitája az UNESCO szakértőivel. A kutató egy éve jelentette be, hogy Kolumbusz Kristóf hajójára lelt rá Haiti partjainál, de az ENSZ kulturális szervezete később cáfolta, hogy valóban a Santa Maria roncsáról lenne szó.

Szerkesztőségi összeállítás