MÉGSEM A SANTA MARIA RONCSÁT TALÁLTÁK MEG

2014. OKTÓBER 13.

Korábban már oldalunkon írtunk arról, hogy megtalálták Kolumbusz Kristóf zászlóshajójának, a Santa Mariának a roncsát. Hogy egészen pontosak legyünk, Barry Clifford víz alatti régészettel foglalkozó kutató szerint az eddig feltárt bizonyítékok „erősen arra utalnak”, hogy ő és csapata a híres roncs nyomára lelt. A The Independent szerint Clifford és csapata már egy évtizeddel ezelőtt felfedezte és lefényképezte a roncsot – épp csak azt nem tudták, mit találtak.

A szenzációs bejelentés után többen a víz alatti roncsok szakértői közül kétkedésüknek adtak hangot. Talán Manuel Rosa - egy portugál-amerikai kutató, aki mintegy két évtizede próbál a híres hajóroncs nyomára lelni – fogalmazta meg ellenvéleményét a leghatározottabban: „Partra vontatták, majd elégették Kolumbusz Kristóf zászlóshajóját, a Santa Mariát, így teljességgel kizárt, hogy Haiti mellett, a tenger fenekén lenne a világhírű karakk.”

Az ellenkező vélemények ellenére a Santa Maria roncsának megtalálásának híre, illetve bejelentés annak idején lázba hozta a régészeket és a történelem iránt rajongókat. Haiti sietett nemzeti kincsének nyilvánítani Kolumbusz hajóját, és az UNESCO segítségét kérte a karib-tengeri hullámsírban fekvő hajóroncs megvédéséhez, illetve azonosításához.

Az UNESCO (ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezete) még a nyáron bejelentette, hogy  technikai segítséget nyújt és szakértői csoportot is küld a haiti partjainál felfedezett, Kolumbusz Kristóf egykori, Santa Maria nevű hajójának vélt hajóroncs vizsgálatára és védelmére.

A közelmúltban az UNESCO közleményt adott ki, mely szerint kétségbevonhatatlan bizonyíték van arra, hogy a hajóroncs, amelyet egy amerikai kutató májusban Kolumbusz hajójaként mutatott be, egy sokkal későbbi időszakból származik. Tehát mégsem az 1492-ben elsüllyedt Santa Mariát találták meg májusban Haiti partjainál.

Az UNESCO szakértői a szeptember 9. és 14. között végzett tengeralatti ásatások során megállapították, hogy a hajótest rögzítő elemei XVII. század végi vagy XVIII. eleji technikát tükröznek, a kapcsok rézből vannak, miközben Kolumbusz idején még vasból vagy fából készültek. A világszervezet szakértői szerint a hajóroncs emellett túlságosan messze fekszik attól a helytől, ahol a korabeli leírások szerint a Santa Maria zátonyra futott, majd elsüllyedt.

Úgy tűnik tehát, hogy tovább lehet keresni a több, mint ötszáz évvel ezelőtt elsüllyedt legendás háromárbocos hajó roncsát. Az persze a kutatók dolga, hogy eldöntsék, a víz alatt, vagy a szárazföldön keresik a maradványokat…


Forrás: az mno.hu és MTI hírei alapján Szerkesztőségi összeállítás