MEGTALÁLTÁK KOLOMBUSZ ZÁLÓSHAJÓJÁNAK RONCSÁT

2014. MÁJUS 17-18.

Valószínű, hogy Haiti északnyugati partjainál megtalálták Cristoforo Colombo, vagy ahogy mi ismerjük, Kolumbusz Kristóf kb. 17,7 méter hosszú (!), 100 tonnás, háromárbocos zászlóshajójának roncsait. (Kolombusz felfedező flottájának másik két tagja a zászlóshajónál valamivel kisebb Nina és Pinta volt.) A hírt ugyan hivatalosan még nem erősítették meg, de Barry Clifford víz alatti régészettel foglalkozó kutató szerint az eddig feltárt bizonyítékok „erősen arra utalnak”, hogy ő és csapata valóban a hírneves Santa Maria maradványait fedezte fel a tengerfenéken. A Santa Maria annak a flottának a legnagyobb hajója volt, amellyel az olasz származású hajós 1492-ben, a Spanyol királyi udvar megbízásából áthajózott az Atlanti-óceánon, és felfedezte Amerikát.

A The Independent szerint Clifford és csapata már egy évtizeddel ezelőtt felfedezte és lefényképezte a roncsot – épp csak azt nem tudták, mit találtak. Végül annak köszönhetően azonosíthatták a hajót, hogy a régészek az elmúlt években kiderítették, hol állt Kolumbusz erődje. Így a felfedező naplójában található leírás alapján pontosan bemérhették azt a helyet, ahol a súlyosan sérült Santa Maria elsüllyedt. Clifford hangsúlyozta, hogy a korábbi merülések során készített fényképek, a tengerfenék topográfiája és az uralkodó áramlatok sajátosságai is alátámasztják, hogy valóban a híres felfedező zászlóshajóját találták meg.

Cliffordék első, 2003-as expedíciójuk során egy ágyút is találtak a közelben; sajnos ezt, több más fontos lelettel együtt azóta elvitték a fosztogatók. A kutató mégis bizakodó. „Meggyőződésem, hogy a roncs kiemelése lesz az első olyan részletes tengerrégészeti lelet, amely bizonyítja, hogy valóban Kolumbusz fedezte fel Amerikát” – mondta a lapnak. Ha valóban sikerül kiemelniük, a Santa Maria roncsát egy haiti múzeumban fogják kiállítani.


Forrás: pcworld,hu alapján