REMÉLJÜK NEM, DE AMENNYIBEN MÉGIS ELSODRÓDNA…

2009. SZEPTEMBER 19-20.

Szeptember első napjaiban egy hosszabb írás jelent meg oldalunkon az áramlásmerülésekről. Az ANYAG – sok minden más mellett – foglalkozott az elsodródott búvár(ok) figyelemfelkeltő felszerelési tárgyaival is, melyek segítségével, használatával felhívhatják magukra a figyelmet, hogy keresőik könnyebben észrevehessék, megtalálhassák őket. Az a véletlenek összejátszása, hogy a DAN Alert Diver magazin legutóbbi száma (a DAN újdonságáról, hogy a világhálón és magyar nyelven is elérhető az újság, szintén hírt adtunk) két olyan biztonsági felszerelést ajánl, melyek megkönnyít az elveszett búvárok megtalálását:

Az egyik egy viszonylag hosszú (15 cm széles, 7,6 méter hosszú), narancsszínű, levegővel feltölthető, zárt hurka, ami a búvár mellett fekszik a vízben. (Használatkor a búvármellényhez rögzíthető.) A víz tetején úszó, élénkszínű hurka a levegőből történő keresés alkalmával sokkal könnyebben – már akár 2 kilométer távolságból is – észrevehető, mint a hagyományos jelzőbója.

A másik figyelemfelkeltő eszköz nem igazán újdonság, egy zárt jelzőbója. Ami a korábbi társaitól megkülönbözteti, az az, hogy a függőleges tengely mentén az egyik oldalán fényvédő csíkkal látták el a bóját, így szürkületben, vagy sötétben sokkal egyszerűbb a felfedezése. A fényvisszaverős jelzőbóját tartozékokkal is ellátták: az alján lévő zsebbe tükör, síp és egy vegyi fényrúd került.

Természetesen a DAN, vagy más világhálós oldalakon számos, az elveszett búvárok megtalálását segítő eszközt találhatnak az érdeklődők.


Forrás: SZERKESZTŐSÉG az Alert Diver alapján