ELSODORTA AZ ÁRAMLÁS. 14 (17?) ÓRA MÚLVA MEGTALÁLTÁK.

2016. NOVEMBER 12-13.

Les Brierley, egy 68 éves ausztrál búvár a saját hajójával egyedül indult merülni Queensland partjainál.  A tapasztalattal rendelkező búvár SS Yongala roncsát akarta felkeresni. Tervét egy barátjával osztotta meg, majd elindult és kikötött a roncsot jelző bójánál. Az SS Yongala egy különleges, a világ egyik legkedveltebb roncsa, idén az ilyen merülőhelyeket minősítő egyik neves portál (scubatravel.co.uk) az első helyre sorolta.

A 109 méter hosszú SS Yongala többnyire gazdag utasokat és árút is szállító gőzhajó  volt,  ami 1911. március 23-án egy ciklonban süllyedt el. A hajó 122 fős személyzete és utasai közül senki nem élte túl a katasztrófát. Az egykori hajó roncsát csak 1981-ben (?) találták  meg, majd, mint történelmi értéket védettség alá helyezték. Az SS Yongala a 30 méter mélységű homokos fenének nyugszik, a legmagasabb pontja 16 méterre van a felszínről. A roncs nyílt, homokos fenéken egy (mesterséges) zátony, egy igazi víz alatti oázist képez, ahol nagyon gazdag és különleges élővilág jött létre. Az, hogy az ausztrál búvár igazán különleges helyre tervezte merülését, azt az alábbi videó alátámasztja…

A búvár a roncsot jelző méretes úszóbójához kikötés és a merülésre történő felkészülés után vízbeszállt. Ekkor rögtön tapasztalta, hogy nagyon erős az áramlás és azonnal azt is tudta, hogy önerőből nem tud visszajutni a hajóhoz. Gyorsan messze sodródott hajójától. Az áramlás által elsodort búvárnak azonban kétszer is nagy szerencséje volt. Az első az volt, hogy barátja, akivel megosztotta a merülési tervét, miután a jelzett időben nem ért haza, riasztotta a parti őrséget. A másik hatalmas szerencséje az volt a búvárnak, hogy végül is a kutató helikopterek egyike – a merülés helyétől, a kikötött hajótól 50 kilométer távolságra (!!!) – észrevette és a fedélzetére vette. A búvár összesen 14 (17?)  órát (!!!) sodródott a 27,2 Celsius fok hőmérsékletű tengeren. A búvár elismerte, hogy óriási szerencséje volt, hogy felfedezték, viccesen úgy fogalmazott, hogy feltétlenül lottót kell vennie. A beszámolókból az nem derült ki, hogy vett-e lottót a 58 éves búvár, miközben a mentő kórházba szállította.

Szerkesztő megjegyzése:
Az elsodródás nem túl ritka probléma. Pontosabb, ha vészhelyzetnek nevezzük, ami járhat súlyos-, de akár végzetes következményekkel is. Bár az ilyen beszámolók nem térnek ki az okok részleteibe menő feltárásra és kiértékelésre, ami lényeges lehet a következtetések, a tanulságok levonására. Ugyanakkor a média által megosztott elsodródásos balesetek esetében mindig találhatunk – ezúttal is – alapvető hibát, tévedést a búvár, vagy búvárok részéről. Felidézünk egy még a nyáron történt, szintén szerencsés véget ért elsodródásos balesetről (Elsodródott. Videó üzenetben elbúcsúzott. Megmentették.) szóló beszámolót, az estleges hasonlóságok összevetése, tanulságok levonása érdekében. Fontos megjegyezni, hogy az áramlásban történő merüléseknek, hajóról történő áramlásban történő merülésnek számos sajátos szabálya van (ezek egy része a búvárokra, más részük a hajósokra vonatkozik), amit ilyen merülésekre készülve fontos felfrissíteni.

Forrás: theguardian.com alapján Szerkesztőség