VÉGZETES MÉLYMERÜLÉSI REKORDKÍSÉRLET

2015. AUGUSZTUS 28.

Augusztus 7-én Dr. Guy Garman az alábbi videón jelentette be, hogy a hónap közepén mélymerülést hajt majd végre az US Virgin Islandnál, a St. Croixn merülőhelyen.

 A búvár - akit Deep Doc-nak is becéztek - tervei szerint Ahmed Gabr egyiptomi egykori katonatiszt az elmúlt esztendő szeptember 18-án Dahab térségében beállított 332,25 méteres mélységű (1090 láb) mélymerülési világcsúcsát akarta megdönteni. Dr. Garman bejelentésében az általa elérendő merülés legnagyobb mélységét 365,76 méterként (1 200 láb)határozta meg.

A rekordmerülésre a terv szerint, augusztus 15-én került sor, Dr. Garman reggel hat órakor indult a 10 óta huszonöt percre tervezett időtartamú merülésre. Az első biztosító-kísérő búvárral az indulás után 38 perccel, a visszaúton kellett volna találkoznia 110 méteres mélységben, ahová azonban Deep Doc soha nem érkezett meg.

A rendelkezésre álló információk szerint Dr. Garman a SCUBA TEC csapatával két éven keresztül közösen készült erre a mélymerülésre. A doktor négy éve foglalkozott mélymerüléssel, nem volt búvároktatói fokozata és összesen 595 merülése volt. Ezek közül 35 darab 150 méternél mélyebb volt. A legnagyobb mélységet idén áprilisban érte el 247 méteren Dr. Garman.

A tragédia után sokan megszólaltak. A részvétnyilvánításokon kívül voltak, akik méltatták az eltűnt búvár elkötelezettségét, s hangot adtak a történtek feletti értetlenségüknek. Voltak, akik úgy vélték, hogy a doktor nem kellően megalapozott gyakorlattal vágott bele a rekordkísérletbe. Ugyanakkor voltak, akik úgy vélték teljesen elhibázott volt a merülési terv, ami egyenes vezetett a tragédiához…

Nem kívánunk, de nem is tudnánk a tragédia fenti indokai közül bármelyik mellé állni, hiszen nem rendelkezünk kellő mennyiségű információval, de úgy gondoljuk nem is tisztünk ez. Mindenesetre jó lenne, ha a „szakma” az alapos vizsgálatok ismeretében egyöntetű állást foglalna a baleset ügyében. Nem azért, hogy bárkit is hibáztasson, vagy elmarasztaljon, de az eset tanúságai alapján útmutatást kellene adni, amennyiben lehetséges - az érzéseink és tapasztalataink szerint napjainkban esetenként erőltetetten népszerűsített - technikai búvárkodást választók számára…

Tiszta szívből kívánjuk, hogy nyugodjék békében Dr. Guy Garman, a néhai Deep Doc…

Szerkesztőségi összeállítás