332,35 méter mélyen


Ahmed Gabr egyiptomi búvár Dahab térségében szeptember 18-án 332,35 méter mélyre merült, ezzel új világcsúcsot (mely Guinness rekord is) állított fel.

Gabr – korábban az egyiptomi hadsereg katonatisztje volt – 18 éves korában kezdett búvárkodni. A Katonai Akadémiát 1994-ben végezte el, és mint az egyiptomi különleges erők (Special Forces, Egyptian Rangers) tisztje hivatásszerűen búvárkodott, de szabadidejében kedvtelésből is rendszeresen merült. Gabr egy ösztöndíj keretében elvégezte az USA Combat Diver Course-t is. Jelenleg több búvároktatási rendszer - PADI, TDI - aktív búvároktatója.

A volt katonatiszt évek óta tervezte a mélymerülési világcsúcs elérését. A mostani merülésére két éven át készült csapatával a sínai-félszigeti Dahabban, a helyi H2O Divers búvárközpont közreműködésével. (A korábbi hivatalos mélymerülési világcsúcsot 2005-ben a dél-afrikai Nuno Gomes 318,25 méterrel tartotta. Szerk. megjegyzése) A felkészülés összetett volt, tartalmazott fizikai és mentális gyakorlatokat, s természetesen merüléseket is. Egy ilyen felkészülési merülés során Gabr 220 méter mélységet is elért.

A csúcsdöntési kísérlet hajóról történt. Gabr segítőivel egy speciális merülő kötél és dekompressziós állomás rendszert (létrát) készített. A kötél lesúlyozása fontos és körültekintő feladat volt, hiszen, ha nem függőleges a kötél, úgy annak a végén a mélység sokkal kisebb lehet a tervezettnél. A merülést eredetileg 350 méterre tervezték, azonban a mélyben lévő körülmények - vélhetően áramlás - miatt „csak” 332,4 méteren volt a kötél végének elérését tanúsító táblácska. Ezt a búvár egy társával a felszínre küldte 110 méterről, ahol először találkozott újra búvárral. A pontos mélység meghatározása, bizonyítása érdekében három búvárkomputert is vitt magával a búvár. Ahmed Gabr-t a merülésben közvetlenül 14 fő segítette, de a teljes csapat, akik közvetve működtek a cél elérésében, sokkal nagyobb létszámú volt. A merülő búvárok összesen 90 palack különféle légzőgázt használtak el.

A merülés szeptember 18-án, 10.30-kor kezdődött. A 332 méteres mélységbe 12 perc alatt jutott el Gabr. A visszaút a 110 méteres szintig - ezen idő alatt volt „csak” egyedül a búvár - 40 perc volt, ahol Jaimie Browne, technikai búvárral találkozott. Az indulás után négy órával ért fel a búvár a 30 méteres szinten lévő deko létrákhoz. A felemelkedés során a segítő búvárok átvették Gabr kiürült (felhasznált) palackjait, sőt a 21 méteres szinten „át is öltözött”: egy kényelmesebb oldalpalack (sidemont) rendszert vett fel. A hosszú dekompressziós megállók alatt társai tasakokból édesvízzel és tört gyümölccsel - többnyire banánnal - biztosították a búvár folyadékpótlását. A merülés utolsó órái már sötétben történtek. A hajó fényei nem várt látogatókat is odavonzottak, többször jelentek meg cápák a létráknál várakozó búvárok környezetében.

A vízbeszállás után 824 perccel - kicsit kevesebb, mint 14 órával - 00.15-kor, azaz már szeptember 19-én bukkant a felszínre fáradtan, de mosolyogva Ahmed Gabr. Az első orvosi vizsgálatok mindent rendben találtak a búvárnál, aki megköszönte minden közreműködőnek - beleértve a családját és a támogatóit is - a segítségét, mely elérhetővé tette számára ezt a csodálatos világcsúcs elérését. Időközben a helyszínen lévő Guinness döntőbíró, Talal Omar a dokumentumok alapján hitelesítette az új rekordot.

Az új, 332 méteres mélymerülés egy szinte elképzelhetetlen, fantasztikus világcsúcs. De ez nem csak egy mélység rekord, hanem az egyiptomi búvár, Ahmed Gabr, fizikai- és lelki erejének, akaratának és tudásának a csodálatos teljesítménye is…

BÚVÁRINFÓ, 2014. JÚLIUS-AGUSZTUS-SZEPTEMBER

 

Szerkesztőség, felhasználva a H2O Divers Dahab közleményét
Kép forrása: Ahmed Gabr Facebook oldala