BALATON-ÁTÚSZÁS: A KATONÁK ÁTGYALOGOLTAK

2014. JÚLIUS 31.

Július 19-én a 32. Pek-Snack Balaton-átúszás során Révfülöp és Balatonboglár közötti 5200 méteres távot 7258 résztvevő teljesítette. Az  MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred egy-egy alakulata búvárruhában gyalogolt át a tó alján. Bátyi Edina a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje tájékoztatása szerint az erőpróbát a Balaton-átúszással egy időben, az úszók mellett és alatt tartották.

A 4 párból álló csapat a tó fenekén, nehézbúvárruhában gyalogolta át a Balatont egy hajó és egy ponton kíséretében, egy-egy pár 1300 métert tett meg, majd váltották egymást. A kommunikációs altiszt elmondása szerint a búvárok 70-80 centimétert láttak előre és lábszárközépig érő iszapban gyalogoltak.

Az 5,2 kilométeres távot 3 óra 10 perc alatt teljesítették: a búvárok 7.20-kor indultak el Révfülöpről és 11.30-kor érkeztek meg Balatonboglárra. A felszín alatt gyalogló katonabúvárok mellett tizenharmadik alkalommal is teljesítették a Balaton-átúszást az „Úszó Erőd” tagjai: közel háromszáz katona érkezett be folyamatosan a balatonboglári célba.

Forrás: MTI, honvedelem.hu

Szerk. megjegyzése: A most megvalósított Balatonon történő átgyalogolás már sok-sok évvel ezelőtt is felvetődött. A Tolnai Világlap az 1936. április 1-i számában írt erről egy terjedelmes cikket, igaz, az csak – mint a dátumból is látszik – tréfa volt, szemben a katonabúvárok most megvalósított elismerésre méltó búvárteljesítményével…