RÉGI FEBRUÁRBAN TÖRTÉNT – KÖNYV…

2017. FEBRUÁR 15.

Egy régi februárban történt, pont nyolcvan évvel ezelőtt, 1937-ben, hogy Magyarországon kiadták (Charles) William Beebe a Félmérföldnyire a tenger színe alatt című híres könyvét. A kiadás kerek évfordulója mellett februárhoz is kapcsolódik az emlék: a kötet gondozójának, a Királyi Magyar Természettudományi Társulat szerkesztői-fordítói februárban keltezték az előszót.

A könyv – számunkra, magyar búvárok számára – különös jelentőségét az adja, hogy ez volt  az első magyar nyelven megjelent, részben búvárkodással is foglalkozó kötet. A szerző az első négy fejezetében több mint, félszáz oldal terjedelemben foglalkozik a búvárkodással. (A fejezetek címei: Hív a tenger, Az első búvárok- történelmi visszatekintés, A búvárgömb ősei, A búvársisak birodalma – Beebe saját búváremlékei.) Érdekesség, hogy Beebe tudományos minősítése szerint ornitológus volt, de érdeklődése már fiatal korában a tengerek, pontosabban a víz felszín alatti világ felé fordult. Ezekben az években maga is rendszeresen merült, kutatta a saját megfogalmazása szerint a „sekélyesek világát”. Gyöngyhalász szemüvegben, vagy gumicsizmában járkált a fenéken, fején üvegablakos sisakban, mely levegőellátását a felszínről egy egyszerű kis kézi szivattyú biztosította.

Több mint tíz év alatt több száz merülést hajtott végre ilyen formában, kutatva a víz alatti élővilágot. Merülései alkalmával a víz alatt rajzokat készítette az akkor még meglehetősen ismeretlen víz felszín alatti világ élőlényeiről. (Aki ismeri az első magyar búvároktató videót, a Fedezzük fel együtt a víz alatti világot – Nagy testvérpár, Gábor és Sándor és Kollár K. Attila készítették 1999-ben a 90 perces filmet – , az emlékezhet a történelmi részben Beebe merüléseiről készült archív felvételekre és gondolataira. Szerző megjegyzése). „Ahelyett, hogy akváriumban, vagy üvegfenekű csónakon néznéd a halak nyüzsgését, tégy fejedre búvársisakot és tiéd lehet a világ minden sekélyese. … nem fogsz unatkozni, meséidnek, kalandjaidnak egyetlen hallgatód sem fog hitelt adni, mindaddig, míg ő maga is el nem ment oda, hogy… tagjává váljon a Tenger Mélyét Megcsodálók Társaságának”. (Az idézet Félmérföldnyire a tenger színe alatt című könyvében olvasható. Szerző megjegyzése) Az 1930-as években Beebe érdeklődése a tengerek mélye felé irányult és számos kutató merülést hajtott végre Otis Bartonnal batiszférájukban. Ezekkel a mély tengeri felfedezésekkel írta be Beebe – kitörölhetetlenül – az óceánok kutatásának történetébe a nevét. (Batiszféra: Sodronyon a mélybe eresztett emberi tartózkodásra alkalmas, ablakkal ellátott, önálló mozgásra nem képes, üreges acélgömb. A batiszférához „hasonló” kifejezés a batiszkáf, ami szintén egy mély tengerkutató szerkezet, de az önálló mozgásra alkalmas. Az alábbi képen Beebe és Barton a batiszfériával látható – Szerző megjegyzése.)

A William Beebe a könyv második felében és a terjedelmes függelékben is a batiszférával végrehajtott merüléseiketés felfedezéseiket ismerteti olvasmányos formában, ami akár tudományos igénnyel fellépő dokumentációnak is megfelel. A könyv a Búvárkönyvtárban (www.buvarkonyvtar.hu) kézbe vehető és ott helyben olvasható.

Kollár K. Attila