MEGTALÁLTÁK FRANKLIN HAJÓJÁT, A HMS TERRORT

2016. SZEPTEMBER 19.

Kanadai régészek megtalálták Sir John Franklin angol sarkkutató 1846-ban, az Északi-sark térségében eltűnt hajóját, az HMS Terrot. Franklin 128 fős kísérettel 1845-ben indult expedícióra a HMS Erebus és HMS Terror nevű hajókkal az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására. Az Erebus és a Terror a Brit Haditengerészet  Hecla/Vezúv-osztályú un. bomb ketch típusú hajói voltak. A két háromárbocos vitorlás gőzőst Sir John Franklin északi-sarkvidéki expedíciójához némileg átalakították. A hajókat vasúti mozdonyokból átalakított gőzgépekkel szerelték fel és palánkjukat a jég ellen vaslemezekkel erősítették meg. Az expedíció fő célja az északnyugati átjáró felkutatása és földmágnesességi mérések elvégzése volt.

A hajóroncsot „csaknem eredeti állapotában” fedezték fel a Vilmos király-szigetnél lévő Terror-öbölben mintegy 25 méter mélyen, egy robot tengeralattjáró segítségével – jelentette be a kanadai sarkkutató alapítvány. Adrian Schimanowski, a kutatás vezetője közölte, hogy az 1813. június 19-én vízrebocsátott, 31 méter hosszú és 8,2 méter széles HMS Terrort szeptember 3-án találták meg. „Tökéletes időkapszulát” találtunk – hangoztatta. Azóta a kutatócsoport felvételeket készített a hajóroncsról és összehasonlította őket a Terror 19. századi terveivel, amelyek jól illenek a megtalált roncshoz.

„Sikeresen bejutottunk az étkezdébe, néhány kabinba és megtaláltuk az élelmiszerraktárt, ahol tányérok és egy kanna hevert a polcokon. Két borosüveget is láttunk, asztalokat és egy üres polcot. Találtunk egy asztalt nyitott fiókokkal” – közölte Schimanowksi a The Guardian brit napilappal. Az HMS Terror 96 kilométerre délre fekszik attól a helytől, ahol a szakemberek feltételezték, hogy a jég martalékává vált.

Franklin 128 fős kísérettel 1845-ben indult expedícióra az Erebus és Terror nevű hajókkal az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására. A vállalkozás sosem ért célt: 1846-ban mindkét hajó a jég foglyává vált a Vilmos király-szigetnél, a legénység pedig az ezt követő hetekben és hónapokban életét vesztette az éhezés, a skorbut és ólommérgezés következtében. 1848-ban Franklin barátai mentőexpedíciót indítottak a két hajó és legénységének felkutatására, azonban hiába tartott több mint tíz évig a keresés, nem jártak sikerrel.

Egy akkor talált üzenet szerint John Franklin és a legénység 23 tagja 1847. június 11-én meghalt. Néhány hónappal később 105 túlélő elhagyta a hajókat, hogy gyalog jusson ki a szárazföldre. Bár partot értek, valamennyien meghaltak, a két hajót pedig elnyelte a jég. Franklin másik hajója, a HMS Erebus maradványait két évvel ezelőtt találták meg. (A BÚVÁRINFÓ-ban Dr Tóth J. Attila számolt be A Franklin-expedíció nyomában: a sarkvidéki tragédia újabb fejezete című írásában számolt be a kutatás  eredményiről – Szerk. megjegyzése)

John Newton kanadai ellentengernagy elmondta, hogy a két hajó mintegy 46 méterre fekszik egymástól a hullámsírban.

Forrás: mult-kor.hu alapján Szerkesztőség