JOGVITA A SAN JOSÉ RONCSÁBAN LÉVŐ MESÉS KINCS MIATT

2016. AUGUSZTUS 5.

Kolumbia magának akarja a partjai közelében az angol hadiflotta által 1708-ban elsüllyesztett San José nevű spanyol vitorlás roncsát nemesfém rakományával együtt – jelentette ki Juan Manuel Santos kolumbiai elnök.

 (Korábban már oldalunkon beszámoltunk egy gazdagon illusztrált hírünkben az egykori spanyol gályáról, melynek felfedezését még 2015 novemberében jelentette be Juan Manuel Santos, Kolumbia elnöke. A háromszáz évvel ezelőtt Cartagenától mintegy 25 kilométer távolságra elsüllyedt San Jose spanyol gálya aranyat, ezüstöt, drágaköveket szállított. Szerk. megjegyzése)

„A törvényeket tiszteletben tartva megszerezzük a San Josét” – ígérte egy tengeri kutatóintézet megnyitóján mondott beszédében Santos. „Ez inkább régészeti és tudományos, mint kereskedelmi projekt” – tette hozzá.  A hajó aranyból és más nemesfémből álló rakományát 1980-ban 10 milliárd dollárra (2785 milliárd forintra) becsülték a dokumentumokban, melyeket a kolumbiai kulturális miniszter adott ki.

A San José egyike volt a spanyol armada legnagyobb hajóinak, mielőtt elsüllyesztették 1708. június 7-én éjjel a Rosario-szigeteknél, Cartagena városa közelében a brit flotta elleni csatában. Tavalyi felfedezését megelőzően a hadihajót és kincsét hosszú ideig sikertelenül keresték. A roncs és rakománya jogvita tárgyát képezi Kolumbia, Spanyolország és egy amerikai cég között, amely több millió dollárt fektetett a maradványok megtalálásába.

Madrid a követelésben felhívja a figyelmet arra, hogy a hajó annak idején spanyol zászló alatt közlekedett, ezért az erre vonatkozó ENSZ-egyezményre hivatkozik. Ezt az egyezményt viszont Kolumbia nem ratifikálta. A Sea Search Armada amerikai cég pedig már 1982-ben azt állította, hogy megtalálta a San José roncsait, de ezt nem tudta alátámasztani.

Forrás: mno.hu alapján Szerkesztőség