MESÉS KINCSEKET REJTŐ RONCSOT TALÁLTAK

2015. DECEMBER 9.

Szenzációs felfedezést tett közzé Juan Manuel Santos, Kolumbia elnöke a Twitteren, majd több televíziós és videós nyilatkozatban is. Idén november 27-én megtalálták a háromszáz évvel ezelőtt Cartagenától mintegy 25 kilométer távolságra elsüllyedt San Jose nevű spanyol gálya maradványait. A San Jose aranyat, ezüstöt, drágaköveket szállított, s a ma is a mélyben nyugvó kincs értékét többmilliárd (!) US dollár értékre becsülik. (A különféle források eltérő összegeket említenek, amit a rakomány becsült nagyságából számítanak. – Szerk. megjegyzése)

San Jose

A San Jose V. Fülöp spanyol király flottájának tagja volt. A hatalmas tömegű arany és ezüst az 1700 és 1714 között zajló spanyol örökösödési háború költségeit szolgálták volna. (II. Károly, az utolsó Habsburg-házi spanyol király 1700-ban Bourbon-ház tagját, Fülöpöt – képünkön Jean Ranc festményén – jelölte ki örökösének, aki a király halála után el is foglalta trónt.

Az osztrák Habsburgok és szövetségeseik, Anglia, Hollandia, Portugália, Savoya és Piemont hercegségei, valamint egy sor német fejedelemség vitatták az öröklés jogát és ennek következtében robbant ki a spanyol örökösödési háború. Spanyolország szövetségei Franciaország, Bajorország és – a Rákóczi-szabadságharc révén – Magyarország volt. (A háború az 1713-ban megkötött utrechti békével zárult és – számos más feltétel mellett – Fülöp megtarthatta trónját. – Szerk. megjegyzése)

A San Jose volt a Spanyolországba a perui Potosi bányáiból aranyat és ezüstöt szállító konvoj legnagyobb tagja, a zászlóshajó. A hatvan ágyúval felszerelt 1200 tonnás spanyol vitorlást és társait angol hajók támadták meg 1708 június 8-án. A tengeri csatában az angolok kerekedtek felül, a San Jose lőporraktára találatot kapott és felrobban. A vitorlás gyorsan a hullámsírba süllyedt, az áldozatok számát hatszáz főre becsülik. A roncs most kb. 300 méter mélységben nyugszik.

San Jose

A San Jose roncsa és a mesés kincs körül azonban már korábban viták voltak. A Sea Search Armada (SSA) amerikai kincsvadász cég azt állította, hogy ismeri a roncs pontos helyét és annak tulajdonáért pert indított a Kolumbiai állam ellen. A pert 2011-ben egy amerikai bíróságon jogerősen elvesztette az SSA, s a bíróság a kolumbiai államnak ítélte.

Juan Manuel Santos, Kolumbia elnöke egy hosszabb nyilatkozatában elmondta, hogy a roncs feltárása után, az onnan megmentett leleteket egy Cartagenában épülő múzeumban fogják elhelyezni.

Forrás: Szerkesztőségi összeállítás a bbc.com, dailymail.co.uk és a cnn.com hírei alapján