Barlangi merülések irányelvei


(Kiadta a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat Víz alatti Barlangkutató Szakosztály a Társulat Közgyűlésének jóváhagyásával 1978. szeptember hónapban)

1. Fogalmi meghatározás
1.1. Minden olyan tevékenységet, amikor a könnyűbúvár, vagy a légzőkészülékkel tevékenykedő, a gyors feljövetelben akadályozva van, zárt térben végzett merülésnek kell tekinteni. Ilyenek: barlang, jég alatt, csővezeték, csatorna, alagút, hajó belseje, tartály, vagy természetes légzésre alkalmatlan légtér. Jelen irányelvek csak a barlangi merülésekre vonatkoznak.
1.2. A "Barlangi merülések irányelvei"-t a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat Víz alatti barlangkutató Szakosztálya dolgozta ki, a benne foglaltakat víz alatti barlangkutatást végzők részére ajánljuk.

2. Általános előírások
2.1. A barlangban végzett merüléseknél értelemszerűen alkalmazni kell a nyíltvízi merülésekre vonatkozó szabályokat is.
2.2. A barlangok száraz részében végzett tevékenységre az MKBT Biztonsági Előírásai vonatkoznak.
2.3. A levegőkészlet kiszámításánál minimum 20 normálliter percenkénti felszíni alap levegőfogyasztással kell számolni, az adott körülményektől függően pótlékolni kell. A búvár víz alatti barlangjáratban való merülésnél csak a levegőkészletnek felét tervezheti be.
2.4. Az első ízben megtalált ismeretlen vízmentes üregben /"légzsák", vagy terem/ a légzőcsutorát szájból kivenni nem ajánlott.
2.5. A merülés előtt tisztázni kell egy esetleges baleset esetén a lehetséges mentési lehetőségeket (élesztő készülék, orvos, mentők, stb.)

3. Személyi előírások
3.1. A barlangi merüléseken résztvevő személyek:
- kutatásvezető
- merülésvezető (az előző kettő lehet ugyanaz a személy)
- merülő búvár(ok)
- biztosító búvár(ok)
- búvár segítő(k)
- barlangkutató(k)
3.2. Kutatásvezető: nagy gyakorlattal rendelkező barlangkutató (lehetőleg búvár is), aki a merülés helyének geológiai és hidrológiai viszonyait jól ismeri. Feladata a kutatás, a munka, ill. a túra megszervezése és lebonyolítása.
3.3. Merülésvezető: nagy tapasztalattal rendelkező búvár, aki önálló barlangi merülésekben is gyakorlott. Feladata a merülés megszervezése és lebonyolítása. Egy merülési programban több merülésvezető is lehet, akik közül egy mindig az ügyeletes merülésvezető.
3.4. Biztosító búvár: Feladatára önként vállalkozó olyan önálló barlangi merülésekre alkalmas búvár, akinek felszerelése megfelel az általa biztosított búvár(ok) feladatának végrehajtásához. Feladata a merülésvezető által kijelölt helyen és módon felkészülten várakozni. A biztosító búvár veszély helyzet esetén merülésre kötelezhető.
3.5. Víz alatti barlangkutatást csak az a búvár végezhet, aki:
- érvényes búvárorvosi igazolással rendelkezik;
- kellő gyakorlata van nyíltvízi merülésekben (legalább 30 merült óra);
- a víz alatti barlangkutatás felszereléseit és módszereit ismeri.

4. Felszerelés
4.1. A maszk és az uszony megfelel a nyíltvízi merüléseknél alkalmazottal. Uszony használata esetenként, - ha a merülési körülmények ezt kívánják, - nem kötelező.
4.2. Légzőcső: kivitele megfelel a nyíltvízi merüléseknél használatossal. Csak olyan esetben szabad merülésnél használni, ha nagyobb összefüggő víztükörre lehet számítani, ahol a felszínen lehet úszni. Egyéb esetekben felesleges és beakadási veszélyt rejt magában.
4.3. Ólomöv: megfelel a nyíltvízi merüléseknél alkalmazottal.
4.4. Búvártőr: megfelel a nyíltvízben történő merüléseknél alkalmazottal. Fokozott gondot kell a felerősítésére és elhelyezésére fordítani, mert elakadási veszélyt (kötél) rejt magában.
4.5. Gumiruha: (a víz hőfokától függetlenül ajánlott, 16 C fok vízhőmérséklet alatt csak indokolt esetben nélkülözhető) megfelel a nyíltvízi merüléseknél alkalmazott neoprén típusú gumiruhákkal. Állandó térfogatú gumiruha használatát barlangi merüléseknél kerüljük.
4.6. Légzőkészülékek

Általános előírások:
- barlangi merüléshez minimum 1500 liter levegőkészlettel rendelkező légzőkészülék alkalmazható.
- A légzőkészülék általános felépítése egyszerű, felesleges kilógó alkatrészektől mentes legyen. Szelep és reduktorvédő kosár alkalmazható.
- Hevederzete legyen egyszerű, könnyen kezelhető, hogy esetleges víz alatti készülék le és felvételénél problémát ne okozzon.
- Azon reduktorok, melyek mechanikus, vagy akusztikus tartaléklevegő szeleppel rendelkeznek, a barlangi légzőkészülékeken használva, kielégítik a készülékekre előírt tartaléklevegő szelepet.
- Egy búvár merülésénél csak a "D" pontban - lásd később - meghatározott légzőkészülék alkalmazható. Erre a légzőkészülékre két reduktort kell csatlakoztatni.
- Csoportos merülésnél, legalább a búvárok felének a "D" pontban meghatározott, két reduktorral ellátott légzőkészülékkel kell merülniük.
- Nyomásmérő óra mindegyik légzőkészüléknél alkalmazható.
Légzőkészülékek fajtái:
"A" típus: Egy palackos légzőkészülék: (használata nem ajánlott), csak mechanikus, vagy akusztikus tartaléklevegő szeleppel ellátva használható.
"B" típus: Kétpalackos készülék egy csatlakozással: (használata nem ajánlott) legalább az egyik palackra ható mechanikus, vagy akusztikus tartalék levegő szeleppel ellátva használható.
"C" típus: Kétpalackos, kétcsatlakozású készülék (közös összekötővel és melynek mindkét csatlakozása külön-külön elzáró csappal rendelkezik), legalább az egyik palackra ható mechanikus, vagy akusztikus tartaléklevegő-szeleppel ellátva használható
"D" típus: kétpalackos ikerkészülék, két önálló csatlakozással, lehetőleg az egyik tartalék levegő szeleppel ellátott legyen.
4.7. Reduktor: kivitele megfelel a nyíltvízi merüléseknél alkalmazottaknak. A nagyfokú elakadásveszély miatt a gégecsöves hátreduktor alkalmazását kerülni kel, alkalmasabbak a kétlépcsős szájreduktorok.
Előnyösen alkalmazható a mechanikus, vagy akusztikus tartaléklevegő szelepes kivitel. Ezek helyettesíthetik a légzőkészülékek tartaléklevegő szelepét. A reduktorra kapcsolt nyomásmérő alkalmazható.
4.8. Mentő, vagy kiegyensúlyozó mellény: Használata nem kötelező. A mentőmellényt csak kiegyensúlyozási célra lehet használni. Inflátoros megoldás nem ajánlott.
4.9. Világító eszközök: Barlangi merülésnél csak vízhatlan, megfelelő fényerővel rendelkező lámpát lehet használni. Nem vízhatlan, kisfényerejű lámpát csak második lámpaként lehet alkalmazni. Az izzó túlfeszítése tilos, mert igen gyors kiégéshez vezethet. Önálló merülés alkalmával a búvárnak két lámpát kell magával vinnie. Csoportos merülésnél legalább a búvárok felének két független lámpa viselése szükséges.
4.10. Búvár műszerek: mélységmérő, víz alatti óra, tájoló, dekompressziós táblázat, dekompresszió méter
a) Mélységmérő: Merülés esetén használata ajánlott
b) Víz alatti óra: Használata ajánlott. Önálló merülés esetén használata kötelező. Páros, vagy ennél több merülő esetén minden második búvárnak kötelező.
c) Tájoló: Nagyobb barlangok első beúszásánál használata ajánlott.
d) Dekompressziós táblázat: olyan merüléseknél, ahol a feljövetel alkalmával kizsilipelésre lehet számítani, használata kötelező. Órával és mélységmérővel együtt lehet csak használni.
e) Dekompresszió méter: olyan merüléseknél, ahol a feljövetel alkalmával kizsilipelést kell alkalmazni, használata ajánlott. Csoportos merülés esetén egy búvárnak elegendő.
4.11. Vezetőkötél
Barlangi merüléseknél használata kötelező. Nagy szakítószilárdságú, csavarodás-mentes, lehetőleg szövött műanyagkötél legyen, 5 mm átmérőjű alatt nem ajánlott. A telefonzsinór is lehet vezetőkötél, ha megfelelő szakítószilárdságú. Ajánlott a vezetőkötelet hosszjelzéssel ellátni, a beúszott távolság gyors felmérése miatt. Ha a vezetőkötél a búvárra van rögzítve, akkor csak húzásra nem nyíló, és nem csúszó, un. biztonsági csomóval történhet. A vezetőkötelet lehetőleg a merülő búvár tekercselje le ill. fel, arra alkalmas kötéltartó szerkezetről.
4.12. Búvár telefon: barlangi merüléseknél való használata ajánlott, hangsúlyozottan az első beúszás, felderítés alkalmával. Üzembiztos legyen, és lehetőleg biztosítsa a búvárok és az irányítók közötti kétoldalú kapcsolatot. A húzásra igénybevett csatlakozásokat tehermentesíteni kell.
4.13. Fejvédő sisak: Használata ajánlott. Speciálisan erre a célra kiképzett védősisak javasolt. Célszerűen lehet fejlámpa beépítésére és telefon hallgató rögzítésére felhasználni.
4.14. A merülés helyén tartalék levegő biztosítása kötelező. Kompresszor helyszínen tartása ajánlott.

5. A merülés
5.1. Önálló merülésnek minősül, ha egy búvár hajt végre víz alatti feladatot. A tevékenységet végrehajtó csoport minimális létszáma 3 fő, a merülésvezető, a biztosítóbúvár és a merülést végrehajtó búvár.
5.2. Csoportos merülésnek minősül, amikor kettő, vagy több búvár hajt végre merülést. Minimális létszám 4 fő. (merülésvezető, merülő búvárok, biztosító búvár) Háromnál több búvár együttes merülése csak indokolt esetekben ajánlott. Ilyenkor több biztosító búvár is szükséges.
5.3. Csoportos merülés esetén a merülésvezető a merülő búvárok közül egy csoportvezetőt köteles kijelölni, aki a víz alatti munkát közvetlenül irányítja.
5.4. Búvár olyan helyre hatolhat be, ahonnan megítélése szerint biztosított a visszatérése.
5.5. A megkezdett tevékenységet be kell fejezni, a résztvevő bármelyik búvár (merülő, vagy biztosító) rosszulléte, erős izgalma, vagy félelme esetén, vagy ha a merülésvezető szükségesnek látja.
5.6. Normál körülmények között, ha valamelyik merülő percenkénti légzésszáma tíz fölé emelkedik, a búvárt veszélyeztetett helyzetbe kerültnek kell tekinteni.
5.7. A merülésben résztvevő búvárok felszerelésüket saját merülési módszerük, esetleges helyismeretük, és a várható feladat alapján maguk állítják össze. Ebbe a merülésvezető csak biztonsági okokból szólhat bele.
5.8. Barlangi merüléseken a búvárok csak általuk jól ismert működésű és állapotú - lehetőleg saját tulajdonú, vagy személyes használatra kiadott - felszereléseket használjanak.
5.9. A búvároknak felszerelésük állapotát közvetlenül a merülés előtt ellenőrizniük kell. Az észlelt hibákat a merülésvezetővel és a búvártársaikkal közölni kötelesek.
5.10. Megengedett kötélbiztosítási módszerek
- felszínről engedett, a búvárra rögzített vezetőkötél (nem ajánlott),
- az egyik végén rögzített és a búvár által eresztett vezetőkötél,
- a víz alatti járatban rögzítetten beépített vezetőkötél,
- alkalmazható egyéb más módszer is az adott barlang vagy a tevékenység sajátosságainak figyelembevételével.
5.11. A telefon használatának szempontjai:
- a telefon lehet vezetékes, vagy vezeték nélküli
- telefonkábelt és vezetőkötelet úgy célszerű alkalmazni, ha sűrűn (legalább méterenként) össze vannak erősítve
- több búvár egy telefonra kapcsolódása nem ajánlott
- a telefont a felszínen a merülésvezető vagy egy másik tapasztalt búvár kezelje
- egy irányban forgalmazó telefon esetén nyugalmi helyzetben célszerű, ha a búvár adásra van kapcsolva.


BÚVÁRINFÓ, 2003. DECEMBER