MI A HASONLÓSÁG AZ OROSZLÁN ÉS A TIGRISCÁPA KÖZÖTT?

2019. MÁJUS 19-20.

Az ausztráliai Murdoch Egyetem és az Ausztrál Tengertudományi Intézet kutatói 27 tigriscápát jelöltek meg speciális jeladóval a Nyugat-Ausztrália partjaihoz közeli Ningaloo zátonynál.
A kamerát, valamint mozgás- és környezetérzékelőket ötvöző eszközök révén a szakemberek megfigyelték, hogy miként mozognak a cápák, amikor összetalálkoznak a jellegzetes zsákmányuknak számító teknősfajokkal, nagytestű halakkal és más cápákkal.

A tigriscápák meglepően lusta ragadozók – mondta a kutatást vezető Samantha Andrzejaczek. „Az általunk megjelölt példányok még akkor is zavartalanul úszkáltak tovább és meg sem próbáltak lecsapni az éber zsákmányra, amikor az az orruk előtt volt” – tette hozzá a szakember.

A tanulmány társszerzője, Adrian Gleiss szerint a tigriscápák inkább lesből támadnak, akárcsak az oroszlánok. Nem pazarolnak energiát arra, hogy üldözőbe vegyenek olyan prédát, amely már tisztában van a jelenlétükkel és gyorsan el tud szökni, inkább lesből támadnak a gyanútlan teknősökre és nagytestű halakra.

A kutatók puszta kézzel erősítették a jeladókat a cápák hátúszójára, majd miután a műszerek egy-két nap után maguktól leváltak, begyűjtötték őket a víz felszínéről. A vizsgálat egyedülálló bepillantást nyújt a cápák egy napjába, hasznos információkkal segítve a ragadozók megóvását célzó erőfeszítéseket.


Forrás: MTI