TÛZHAL-INVÁZIÓ…

2016. SZEPTEMBER 1.

A Földközi-tenger felmelegedése miatt egyre jobban érzik magukat és elterjedõben vannak az egzotikus és mérgezõ tûzhalak. A tûzhalak (Pterois) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának a skorpióhal-alakúak (Scorpaeniformes) rendjébe, ezen belül a skorpióhalfélék (Scorpaenidae) családjába tartozó nem. Jellegzetes külsõt kölcsönöz nekik a megnövekedett és erõsen mérgezõ mell- és hátúszói.

A közönséges tûzhal (Pterois miles) egy éven belül meghonosodott Ciprus csaknem teljes déli partvidékén - írják ciprusi kutatók és a brit Plymouthi Egyetem szakértõi a Marine Biodiversity Records címû szaklapban. Korábban csak néhány esetben észlelték a halat a Földközi-tengerben, a tudósok elsõsorban a búvárok és a halászok megfigyeléseire támaszkodtak. Az akár 35 centiméteresre is megnövõ falánk tûzhalak normális esetben a Vörös-tengerben és az Indiai-óceánban fordulnak elõ. A nappal rejtõzködõ, éjszaka aktív és nagyon gyorsan szaporodó halak veszélyeztetik a térség faji sokszínûséget, de a fürdõzõkre, halászokra is veszélyt jelenthetnek. A nemrég kibõvített, a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötõ Szuezi-csatorna a tûzhalak még nagyobb tömegû megjelenését segítheti. Ezért olyan intézkedésre van szükség, ami az állatok újabb invázióját meggátolja - mondta Jason Hall Spencer tengerbiológus, a Plymouthi Egyetem munkatársa. Ugyanakkor a tenger hõmérsékletének emelkedése egyre jobb életteret ad a tûzhalaknak.

A tûzhalak tömeges megjelenése nem csak a Földközi-tengerben okoz problémát. Az elmúlt években a Karib-tengerben is jelentõsen elszaporodtak a tûzhalak. A nagytömegû és falánk halak jelentõsen veszélyeztetik a koráll-szigetek, illetve egyes korallszirtek ökoszisztémáját. Az elsõ tûzhal észlelések Florida partjainál még az 1980-as évekre nyúlik vissza, majd erre „rásegített” 1992-ben az Andrew hurrikánban a Biscayne-öbölben a hatalmas konténernyi hal szabadult ki. A 2000-es évek elejére a tûzhalak tömege elérte a Bahamákat. (Az alábbi térkép a Karib-tenger tûzhal fertõzött területeit mutatja be.)

Egy 2013 évi felmérés szerint a tûzhalak legnépesebb csoportjai a a Bermudáknál mélyebben, míg más területeken – például Észak-Karolina, Florida, Mexikói-öböl, Bahama-szigetek – a partok közelében, a sekélyebb vízben találhatók.

Az elmúlt években egy nonprofit cég alapvetõen új elgondolásokkal állt elõ a tûzhal invázió megállításra, az ökoszisztéma eredeti egyensúlyának visszaállítására. Sajátságos eszközöket fejlesztettek ki elgondolásaik megvalósítása érdekében. Az egyik – az alábbi képen látható – egy kamerával felszerelt automata „víz alatti sokkoló” mely elkábítja a tûzhalakat, s így könnyû begyûjteni.

Egy másik fejlesztés egy speciális, nyomásra induló szigony, mellyel hatékonyan lehet „selejtezni” a tûzhalakat. A begyûjtött nagytömegû tûzhal – a csoport elképzelése szerint – táplálékként hasznosítható.

A csoport elgondolásai érdekesek – errõl itt olvasható egy részletes cikk –, azonban egyszer sem biztos, hogy ez egy végleges és megvalósítható megoldás.

Forrás: inforadio.hu és pbs.org alapján Szerkesztõség