EGY RÉGI TÖRTÉNET: A 30 ÓRÁS NON STOP MERÜLÉS

2014. OKTÓBER 4-5.

A napokban van (volt) 44 éve, hogy 1970. október 3-4-e között hajtotta végre az FTSK Delfin Könnyűbúvár Szakosztály Budapesten a Non Stop Merülési kísérlet (NSM) második ütemét, mely során a kísérletben résztvevő búvárok folyamatosan 30 órát töltöttek a víz alatt.

A víz alatti világ felfedezésének az 1950-es-60 éveinek egy érdekes része volt a hosszú időtartamú merülési kísérletek. Ilyen merüléseket végrehajtottak az USA, Nyugat-Európa vezető búvárhatalmai és a Szovjetunió is.

Ismereteink szerint az első ilyen kísérleti merülésre 1954. júliusában került sor Floridában a French Reef-en. Edmond L. Fisher (lenti képeken) 24 órát töltött tíz méter körüli mélységben sűrített levegő használatával. Fisher a merülésnél nem használt még víz alatti házat, vagy sátort. Az éjszakai alvást érdekesen oldották meg: egy lehorgonyzott lebegő autóbelsőbe ült a búvár.

Az első kísérletek után különféle mélységben elhelyezett szerkezetekben, illetve ezekből időnként kiúszva töltötték el a búvárok az esetenkénti több hetes víz alatti küldetésüket. Ezért is nevezik víz alatti házkísérleteknek ezeket az akciókat. Ezeknek a merüléseknek a célkitűzései között előkelő helyen szerepeltek a búvár élettani ismeretek bővítése, ugyanakkor közvetve-közvetlenül műszaki- és búvártechnikai fejlesztési- katonai-, űrhajózási- és ipari célokat is szolgáltak.

A magyarországi búvárok között is voltak, akik érdeklődéssel figyelték a víz alatti házkísérletekről a külföldi búvárújságokban megjelenő híreket. Itthon az 1960 évek második felében több folyamatos merülést (3-8 órás) célzó nyílt vízben végrehajtott akcióra került sor. Átgondolt, megtervezett, célkitűzéssel is rendelkező merülés sorozat megvalósításának ötlete az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztály tagjaiban vetődött fel. Az akciót Non Stop Merüléseknek (NSM) nevezték el. A 10, 30 és 50 órás merülésekből álló program elgondolását, megvalósítását, búvárszakmai- és technikai tervét, az eredmények hasznosíthatóságát Maróthy László dolgozta ki és foglalta össze. A NSM egyes fázisait az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztály gyakorlatilag önerőből hajtotta végre. (Meg kell említeni, hogy a delfines búvárok először úgy gondolták, hogy célszerű, ha más búvárszervezeteket is bevonnak a NSM-be, de már az első, az NSM 10 órás programnál kiderült, hogy ennek komoly veszélyei vannak.)

Az NSM II-re a Bp. Vasutas Sport Club Szőnyi úti uszodájában került sor.  Az előkészületek során a delfines búvárok a medencében elhelyeztek egy fémvázas fóliasátrat, amit 1,6 – 1,8 tonna ólom rögzített a fenékhez. A sátor célja az volt, hogy folyamatos merülést végrehajtó búvárok – Bori Béla és Szirtes György – „szárazon” tudjanak étkezni és pihenni, de itt voltak a rendszeres időközönként végrehajtott orvosi vizsgálatok is. A kísérlet orvosa Dr. Veszprémi János, a program vezetője Maróthy László, a merülésvezetői Katonka Imre és Palánki István voltak.

Az NSM-II részletes beszámolója, a „30 óra a víz felszíne alatt” itt olvasható. A kísérletsorozatról további érdekes részletek is találhatók magyarbuvar.hu oldalán.


Forrás: Szerkesztőség