COUSTEAU KAPITÁNY ÉS  A JÚNIUS…

2013. JÚNIUS 24.

A nemzetközi búvártörténelem egy kiemelten fontos eseménye van júniusban, 103 évvel ezelőtt, 1910-ben e hónap 11-ik napján született Saint-André-de-Cuzac-ban  Yves Jacques Cousteau kapitány. A legendás búvár, parancsnok, tengerkutató, felfedező, filmes, író, aki tartalmas élete során számos nemzetközi tisztséget töltött be – többek között ő volt a CMAS alapító elnöke – és munkásságának eredményeit a világ számos országában magas kitüntetésekkel ismerték el. Sajátos érdekesség – talán helyesebb azt mondani, hogy a sors fura fintora –, hogy Cousteau júniusban is távozott el körünkből az örök csend világába 16 évvel ezelőtt, 1997-ben, – 86 éves korában – a hónap 25. napján.

Cousteau és fia
Jacques-Yves Cousteau (j) és fia Philippe Cousteau (1985)

Talán kevésbé ismert, hogy Cousteau kapitány életének több fontos eseménye júniushoz kapcsolódik.

Talán az egyik legfontosabb esemény az volt, hogy 1943. júniusában próbálta ki Cousteau búvárbarátaival a bandoli tengerparton az Aqua-Lung-ot, az autonom, automatikus működésű sűrített levegős légzőkészülék módosított – s immár tökéletesen működő – változatát, amit Emil Gagnan mérnökkel fejlesztettek ki.

1963. júniusában kezdődött vezetésével a PRECONTINENT II. víz alatti ház kísérlet a Vörös-tenger szudáni partjainál, melyben egy hónapon keresztül folyamatosan a 3 létesítményben 5 fő tartózkodott. A kísérletről készült a Nap nélküli világ című film, melyből – vélhetően – az „átlag ember” (búvár) a legtöbbet megtudhatott a hosszú távú víz alatt történő tartózkodásokról.  A víz alatti házrendszer egyes elemei napjainkban is a mélyben alatt nyugszanak és az arra hajózó búvárcsoportok kedvelt merülőhelye.

Cousteau
Utazás a világvégére - 1972-ben expedíció az Antarktiszon

A kapitány életét, pontosabban munkásságát majdnem megroppantó tragédiai is júniushoz kapcsolódik. 1979. június 28-án a Tajo folyóra történő leszállás soránl balesetet szenvedett a Cousteau csoport Calypso nevű kutató hidroplánja. A szerencsétlenség során életét vesztette – a hidroplánt vezető – kiváló búvár és operatőr Philippe, Cousteau 37 éves fia, aki egyben legközvetlenebb munkatársa is volt a kapitánynak. Cousteau fia tragikus halála után foglalkozott a visszavonulás gondolatával, amit néhány hónap után elvetett, és másik fiát, Jean-Michelt kérte fel munkatársának.

Cousteau 1937-ben Simone Melchiort-tal kötött házasságot. Simone 1990-ben bekövetkezett halált követő esztendő júniusában Párizsban feleségül vette Francine Triplet-t, akitől korábban született már egy lánya, Diane és egy fia Pierre-Yves.

S persze számos júniusi eseményt lehetne találni a kapitány gazdag életútjában… Nem a teljességre akartunk törekedni, inkább csak emlékeztetni akartunk a Kapitányra…


Szerkesztőség