LEONARDO

2013. ÁPRILIS 13-14.

Az elmúlt időkben bár többször előfordult, hogy híreinkben labdarúgásról (is) olvashatott T. Látogatónk, ezúttal azonban nem ilyen, az esetenként olvasótáborunkat akár megosztó „focis” témáról lesz szó. A címben szereplő Leonardo név nem a 30 éves brazil Leonardo Santiagóé, a közelmúltban a Ferencváros labdarúgó csapatához igazolt rendkívül technikás és eredményes támadóé.

Azért, ha már a labdarúgó Leonardo nevét említettük, megjegyezzük, hogy Fradi kiváló, új játékosa korábban játszott az Ajaxban és a Feyenoordban is, akikkel 2002-ben UEFA-kupát is nyert, így méltán megérdemelhetné ő is, hogy írjunk róla. A BÚVÁRINFÓ és világhálós oldalán azonban a víz alatti világ eseményeivel, történeteivel és híreivel foglalkozunk, így nem kalandozunk el más sportok – vitathatatlanul – érdekes és népszerű világába…

Leonardo da Vinci

Írásunkban az 1452. április 15-én született Leonardo Da Vinciről – teljes neve Leonardo di ser Piero Da Vinci – emlékezünk meg az 561-ik születésnapját megelőző hétvégén. Az itáliai
származású Da Vinci igazi polihisztor volt, festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író. Köteteket lehetne írni – s persze írtak is már az elmúlt századokban – a képzőművészeti alkotásairól, műveiről és találmányairól… Lehet, hogy „illetlenség”, de mi most kizárólag csak találmányairól, azok közül is csak a búvárkodáshoz kapcsolódókról teszünk említést.

Leonardo számtalan találmányait a híres Codex Atlanticus Leonardo tartalmazza. (Azt persze senki sem tudja, hogy vannek-e olyanok, melyek elvesztek.) Érdekesség, hogy nem Leonardo, hanem Pompeo Leoni szobrász, az 1500-as évek második felében szétszóródott lapokból gyűjtötte, illetve állította össze a vaskos kötetet. Leonardo találmányainak egy részét elkészítették, s „Codex Atlanticus” elnevezésű nemzetközi vándor kiállításon járja a világot. (Hazánkban 2005. első felében Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban volt látható három hónapig a kiállítás.)

Melyek is voltak Da Vinci búvár találmányai? Nos, az első a légzőcső, amit szinte biztos, hogy ő talált fel. A búvárfelszerelések története című – néhány éve a lapunkban megjelent – terjedelmesebb írásunkban az alábbiak olvashatók: „A légzőcsövet – véleményem szerint – Leonardo da Vinci találta fel. Állításomat a mester által készített, és korábban már lapunkban közölt vázlatra, s a búvárfelszereléssel kapcsolatos gondolataira alapozom. Da Vinci vázlatának részlete, a baloldali ábra és annak magyarázó leírása: „…a légzőcső felső nyílása tömlőkhöz, vagy faúszókákhoz erősítve látható a víz felszínén…” egyértelműen ezt bizonyítja. A jobb oldali kép, egy nagyon régi ábrázolás - egy búvársisak, melyhez légzőcső kapcsolódik - valószínűleg Leonardo találmánya”alapján készített fantázia rajz.

Leonardo da Vinci

A Codex Atlanticus Leonardo lapjain látható vázlatok a „halember” (Leonardo így nevezte búvárát) felszerelésének minden részletét tartalmazzák: kézi uszonyt, tömlőt, légzőkészüléket, búvárruhát.

Leonardo da Vinci

Leonardó a „Frammenti Filosofi” c. művében említést tesz a – véleménye szerint – a víz alatti világ meghódítására alkalmas felszerelésének jelentőségéről: „…Miért nem írom le itt a saját módszeremet, amely lehetővé teszi, hogy annyi ideig tartózkodjam a víz alatt, amennyit evés nélkül kibírok? Azért nem közlöm, azért nem terjesztem, mert a gonosz természetű emberek akkor a tenger alatt gyilkosságokat követnének el, hajókat fúrnának meg, süllyesztenének el, és a bennük lévő emberek elpusztulnának. Egyéb módokat azonban elmagyarázok, amelyek a víz alatt nem jelentenek másokra semmilyen veszedelmet, mivel a légzőcső felső nyílása tömlőkhöz, vagy faúszókákhoz erősítve látható a víz felszínén.” (Jean-Albert Foex: „Tízezer év az óceánok mélyén” c. könyve nyomán)

Egy „apró részlet” bizonyítja, hogy Leonardo részletesen átgondolta búvárfelszerelését, annak használatát. A feltaláló tudta, hogy búvára a víz alatt, a sűrűbb közegben nehezebben tud majd mozogni, tehát egy eszközre lesz szüksége, ami segíti a haladásban, ezért feltalálta az „uszonykezet”. (Részlet a lapunkban 2005. májusában megjelent Ötszáz éves búvárfelszerelés című írásból. Az „uszonykezet” az alábbi képünk mutatja be.)

Láthattuk eddig Leonardo búvárfelszerelésének egyes elemeit, pontosabban azok rajzait. Vajon hogy nézhetnének ki a részek együtt? Szerkesztőtársnőnk, Marton Erika nem túl régen Rómában járt. Az „örök város” szívében, a csodák között kalandozva felfedezett egy kis múzeumot a Palazzo della Cancellerián, ahol Leonardo Da Vinci találmányainak rekonstrukciói voltak kiállítva. Lopva készített néhány felvételt, melyből megismerhetjük, milyen is lehetett (volna) Leonardo búvárfelszerelése…

Leonardo da VinciLeonardo da VinciLeonardo da Vinci

Tisztelettel adózunk az évfordulón Leonardo Da Vincinek, aki ránk hagyta búvárfelszerelésének vázlatait, de magával vitte a sírba 1519. május 2-i halálakor „a víz alatti világ meghódítására alkalmas felszerelésének” titkát… Vajon mi lehetett az?


Szerkesztőség