89 ÉVE SZÜLETETT ALBERT BÜHLMANN

2012. MÁJUS 16.

89 éve, 1923. május 16-án született Albert A. Bühlmann svájci orvos professzor, aki az 1970-es években Dr. Max Hahnnal kidolgozott egy új, korszerű tudományos alapokon nyugvó dekompressziós táblázat családot. A professzor munkásságával nagyban hozzájárult a merülések, mélymerülések és kevertgázos búvárkodás biztonságos végrehajtásához. 

Bühlmann tanulmányait a Zürich-i Egyetemen végezte. Kutatóorvos lett, az un. patofiziológiával foglalkozott, ezen belül a nagy magasságban és nagy nyomású környezetben a légzés élettanát vizsgálta. a 1959-től kezdve Hannes Keller mélymerülései alkalmával – illetve azt megelőzően – vizsgálta az több féle gázzal történő merülés, illetve kizsilipelés problémáját és gyakorlati megoldását. 

Keller a Bülhmann féle „merülési technológiát” sikeresen tesztelte a Zürichi-tóban, (elért a mélysége 400 méter), a Maggiore-tóban (elért mélység 728 méter), majd 1962-ben Kalifornia partjainál mélymerülési rekordot állított fel (1000 méter). A Shell Oil Companynál mélyépítési területen dolgozott J. S. Haldane-al és Robert Workman-nal. Az itt szerzett tapasztalatai – elsődlegesen a nitrogén és hélium az emberi szövetekben történő felezési idejét kutatta – később a gyakorlatban végrehajtott merülések igazolták. A tudós orvos nem csak a tengerszinten végrehajtott merülések, hanem a magashegyi merülések – svájci lévén – élettani problémáival is behatóan foglalkozott. Kutatásai eredményét alátámasztották a sikeres és biztonságos merülések a svájci Silvaplana (1.800 méter) és a dél-amerikai Titicaca-tóban (3.600 méter). A magashegyi tavakban történő merülésekhez alkalmazható dekompressziós táblázatát a svájci hadsereg 1972-ben elfogadta. A professzor kutatásairól, a dekompresszióról és a dekompressziós betegségről 1983-ban német nyelven könyvet jelentetett meg, amit később angol nyelvre is lefordítottak. A Dr. Max Hahnnal kidolgozott dekompressziós táblázatok esetében a merülés magasságát, különböző számú emberi szövet felezési idejét vették figyelembe. Innen származik a dekompressziós algoritmusok elnevezése. pl.: ZH-L16 - Zürich – 16 szövetes modell (Ezt 1987-ben dolgozták ki.) A kutatók által kidolgozott és forgalomba hozott táblázatcsalád három elemből állt.

Az első táblázat segítségével 0-250, a második 251-700, míg a harmadikkal 701-1.200 méteres magasság tartományokban lehetett dekompressziós merüléseket tervezni. Ezek a táblázatok megfeleltek a korabeli európai búvár igényeknek, melyek előtérbe helyezték mind a mélyebb – un. dekompressziós –, mind pedig a tengerszint feletti vizekben történő merüléseket. (A különféle dekompressziós táblázatokról oldalunk egy korábbi írásában olvashat részletes összeállítást.)

A Bühlmann-hahnn táblázatokat nem csak a kedvtelési célú merülők, de munkabúvárok, katonai- rendvédelmi szervek búvárai is használták. Az un. ZHL-8 algoritmust sok búvárkomputerbe is „beépítették”, míg a ZHL-16 algoritmus számos más dekompressziós táblázat alapjául is szolgált. A táblázatcsaládot később fokozatosan kiváltotta a lényegében azonos elvek alapján kidolgozott, pontosított 1992-ben megjelent korszerűbb táblázat, a Hahn professzor által készített – két táblából álló - DECO'92, majd később a DECO'2000.

Albert A. Bühlmann 71 éves korában váratlanul, szívelégtelenségben hunyt el, 1994. március 16-án.


Szerkesztőségi összeállítás