152 ÉVE SZÜLETETT J. S. HALDANE

2012. MÁJUS 3.

Százötvenkét évvel ezelőtt, a mai napon, 1860. május 3-án született a skóciai Edinburgh-ban John Scott Haldane. Orvostudományi diplomáját  a szülővárosa egyetemén 1884-ben szerezte meg. Tudományos munkája során a gázok (pl. szén-dioxid) az emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálta. Új fiziológiai módszereket alkalmazott a légzés, a vér és a gázok elemzésére.

E kutatásai során jutott el azokhoz a tapasztalatokhoz, amely alapján megalkotta  az első dekompressziós táblázat. (Korábban úgy tartották a búvárok, hogy amennyiben lassan emelkednek fel, akkor elkerülhetik a fájdalmas görcsöket, vagy esetleges bénulást. Nos, sajnos sokszor ez nem sikerült.) Munkája során felfedezte, hogy a gyors nyomásváltozás hatására buborékok képződnek a vérben, melynek súlyos következményei lehetnek. Felfedezte, illetve bevezette az un. felezési időt. Kimutatta, hogy a dekompresszió elhagyása a legveszélyesebb a felszínhez legközelebbi szinten, továbbá, hogy nem csak az abszolút, de a relatív nyomáskülönbségnek különösen nagy a jelentősége. Valószínűleg nem kell a dekompressziós táblázat megalkotásának jelentőségét magyarázni, de nyilvánvaló, hogy sok búvár köszönhette annak, hogy elkerülte a keszonbetegséget a mindennapi munkája során.

Haldane hosszú megfigyelések, kísérletek és számítások alapján 1906-1908 között alkotta meg táblázatát, amit a későbbiekben többször át is dolgozott. Munkájának eredményeit és Táblázatát 1908-ban a Journal of Medicine című szakfolyóiratban tette közzé. „Megszállott” kutató volt, nem volt ritka, hogy saját magán kísérletezett, s csak a szerencséjének köszönhette, hogy nem szerzett maradandó egészségkárosodást, vagy esetleg nem halt bele egy ilyen vállalkozásába.

Haldane táblázatának használói nehézbúvárok voltak, akik ipari merüléseiket tervezték a segédlettel. A táblázat adatait vizsgálva nagyon hasonlóak a későbbi táblázatokhoz annak időadatai. Érdekessége viszont, hogy nem meghatározott mélységeket, hanem „mélységi tartományokat” alkalmazott a készítő. A dekompressziós táblázatát alapján történő merülés végrehajtás technikáját – s a táblázatát is – 1910-ben felajánlotta az Egyesült Királyságban és külföldön is. A Királyi Haditengerészt, majd később, 1912-ben USA haditengerészete is elfogadta és alkalmazta.

Haldane táblázatát az elkövetkező évtizedekben csak javítgatták, s a dekompressziós adatokban alapvető változásokat csak a könnyűbúvár technika megjelenése hozott. Kevésé ismert, hogy nevéhez fűződik az egyik gázálarc megalkotása, amire az I. Világháború német gáztámadásai ösztönözték. Haldane Tudományos munkásságának jelentős részét képezték a filozófia munkái, melyben e tudomány és a biológia kapcsolatait vizsgálta. Foglalkozott még a magashegyek ritka légrétegéhez történő emberi alkalmazkodással is.  John Scott Haldane Oxfordban, 1936. március 14-én hunyt el.


SZERKESZTŐSÉG