BÚVÁRTÖRTÉNETI ÉRDEKESSÉG - EPAVES

2009. ÁPRILIS 22.

Az európai filmfesztiválok közül – talán – a legrangosabb, de biztos, hogy a legismertebb a cannes-i. A filmfesztivál történetének érdekessége, hogy 1939-ben a II. Világháború kitörése miatt félbeszakadt első cannes-i filmseregszemle helyett (folytatásaként) 1946. szeptember 20-a és október 6-a között rendezték meg az 1. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált. A hosszú, véres világháború után egy igazi békebeli rendezvény volt a 19 ország részvételével, zászlódíszbe öltözött, virágkarneválos filmünnep.

A fesztiválra nevezett filmek között egy igazi búvártörténeti érdekesség is szerepelt a rövidfilmek között, az Epaves. A filmet még 1943-ban készítették, rendezői Frédéric Dumas, Philippe Taillez, Roger Gary, Jacques-Yves Cousteau volt.

A közel félórás film a könnyűbúvárkodás hőskorába repíti vissza a nézőt. A fekete-fehér képkockákon az akkor újdonságnak számító Aqua-Lung-gal merülnek – az azóta legendássá vált – francia búvárok a roncsok világába. Az Epaves elnyerte a Nemzetközi Művészeti és Irodalmi Filmforgalmazó Bizottság díját.


Jacques-Yves Cousteau - Epaves (1943) from Philippe Tailliez on Vimeo.


SZERKESZTŐSÉG