90 éves Hans Hass


Hans Hass, az első könnyűbúvárok egyike, a tengerbiológia tudományának doktor-professzora, a búvárkodás velünk élő egyik legendája január 25-én ünnepli 90. születésnapját.

Az osztrák származási ifjú Hass-t 1937-ben, az eredményes érettségi vizsgájának jutalmául franciaországi nyaralásra küldte édesanyja. A Riviérán, Juan-les Pins sziklás partjainál látta meg a víz alatt, szigonnyal vadászó amerikai újságírót, Guy Gilpatric-ot. A látottak és a szabadtüdős búvárvadásszal folytatott beszélgetés hatására Hans Hass gyöngyhalász szemüveget vásárolt, döfő szigonyt készíttetett magának és belevetette magát a víz alatti világ felfedezésébe. A szabadtüdős merülések és a halvadászat nem csak egy átmeneti, a nyaralásra korlátozódó kellemes időtöltéssé vált, hanem alapvetően meghatározta az ifjú Hass további életét. Ausztriai otthonába, Bécsbe hazatérve információkat, ismereteket gyűjtött, felszereléseket szerzett, fényképezőgépéhez víz alatti tokot készíttetett, s elkezdte szervezni a következő nyárra barátaival az adriai búvártúrájukat. Majd a Karib-tenger következett 1939-ben, ahol barátaival szabadtüdővel merültek, vadásztak, filmeztek és fotografáltak. S a felfedezések sora folytatódott, Hans Hass az elkövetkezendő évtizedekben bejárta a világ tengereit, hosszabb-rövidebb időszakok után visszatérve a korábban már felkeresett merülőhelyekre.


1938

Hans Hass 1939-es curacaoi expedíciójáról és az 1942-es égei-tengeri búvárkutatásairól Magyarországon először Mladiáta János főkapitány számolt be a Magyar Adria Egyesület lapjának, az „A tenger”-nek az 1944. évi számában. Az első híradás után, több mint tíz évvel, 1955-ben mutatták be a hazai filmszínházak Hans Hass a Kaland a Vörös-tengeren című filmjét, majd két év múlva megjelent a Vadászok a tenger mélyén című könyvének első kiadása. (A kaland a Vörös-tengeren az 1950. évi velencei filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat nyerte el.) A film és a könyv az abban az időben kezdődő hazai könnyűbúvárkodás megismeréséhez, népszerűsítéséhez és elfogadásához jelentősen hozzájárult. Sajnos a későbbi években a búvárkodás mellett a tengerbiológiai kutatások terén komoly kezdeményezéseket tevő és eredményeket elérő búvár-tudós munkásságáról viszonylag kevés anyag jelent meg hazánkban. Igaz, kiadták még 1974-ben az Érintetlen mélységekben című könyvét, azonban az életművét képező 4 játékfilmjének, 70 televíziós filmjének és az 1939 és 2004 között megjelent 25 könyvének a hazai kiadások, bemutatások szinte csak szilánkjai. (A teljességhez hozzátartozik, hogy Hans Hass egyik nagy tudományos búvár vállalkozását, a Xarifa-expedíciót - annak egyik tudós résztvevőjének - Eibl-Eibesfeldt-nek Az ezer atoll világa című könyve alapján megismerhettük.)

1970

Hans Hass nem csak könyveivel, filmjeivel hozott létre jelentős búvártörténeti értéket, más területeken is maradandót alkotott. A kezdetektől szenvedélyes búvárfotográfusként nem csak a maga korában egyedülálló felvételeket készített búvárokról, cápákról, a víz alatti világ érdekességeiről, hanem kifejlesztette és szabadalmaztatta a Rolleimarin víz alatti fényképezőgépet, mely sokáig a hivatásos búvárfotográfusok csúcsgépének számított. Hans Hass és búvártársai készülékes merüléseik alkalmával előnyben részesítették - a tudományos megfigyeléseket, a filmezést, fotózást segítő - zártrendszerű oxigénes légzőkészüléket, mellyel kapcsolatba újítási javaslatokkal is élt a Dräger-cég felé. Első cikkeivel, fotóival jelentős mértékben járult hozzá a kedvtelési célú búvárkodás - a szabadtüdős merülések - megismertetéséhez és népszerűsítéséhez. Búvárkodásának kezdeti szakaszában szenvedélyes döfő (kézi) szigonyos víz alatti vadász volt. A különféle szigonypuskák elterjedése után azonban úgy vélte, hogy ez a tevékenység már elvesztette sportszerűségét, nem ad esélyt a halaknak, ezért határozottan elítélte és fellépett az ilyen eszközökkel történő víz alatti vadászat ellen.

Hans Hass - aki tudományos munkásságával megszerezte a doktor-professzor fokozatot is - a biológiai szervezetek fejlődését meghatározó belső energiamérleg működésével és törvényszerűségeivel kapcsolatos új elméletet dolgozott ki, melyet „Energon teheory”-nak nevezett el.

Az előzetes tervek szerint Hans Hass professzor feleségével, Lotte Hass asszonnyal - aki nem csak felesége, hanem sok évtizedig búvártársa is volt - búvárbarátai, ismerősei és tisztelői társaságában, a könyveinek dedikálásával egybekötött találkozón, a düsseldorfi Boot Kiállításon ünnepli 90. születésnapját.

Boldog születésnapot, a Jóisten éltesse a tudós búvárt, a búvár professzort!


BÚVÁRINFÓ, 2009. JANUÁR


KOLLÁR K. ATTILA