ÉVFORDULÓ - Kőszeghi-Mártony Károly

2008. JÚLIUS 21.

A mai napon, július 21-én van Kőszeghi-Mártony Károly hadmérnök, tábornagy, feltaláló halálának 150. évfordulója. (Sopronban született, 1783. március 12-én) A jeles, tudós magyar katonatiszt nevéhez fűződik az acélpalackos, sűrített levegős légzőkészülék feltalálása. Igaz, Köszeghi-Martony Károly találmánya nem búvárkészülék, hanem a felszínen, gáz esetén használható - elsősorban a robbantások alkalmával keletkező mérgező gáz elleni személyvédelemre szolgáló - un. friss levegős légzőkészülék volt. (Az első ilyen készüléket Alexander von Humboldt készítette el 1799-ben, aki impregnált szövetzsákba bezárt légköri nyomású levegőt használt, azonban ez a szerkezet csak néhány percnyi légzésre elegendő levegőt tárolt.) A magyar feltaláló légtartálya egy hátra erősíthető, 6 liter űrtartalmú acélpalack volt, mely mintegy 20 atmoszféra nyomású levegőt tárolt. A levegő egy hajlékony csővezetéken jutott el az un. angol szelep megnyitása után a használó fején lévő, kecskebőrből készült, kámzsaszerű sisakba. A találmány hivatalos bemutatására 1830. október 30-án került sor. A magas rangú katonatisztekből álló bírálóbizottság megállapította, hogy a találmány jól hasznosítható, a katonákat mintegy 30 percig védi a mérges gáz okozta mérgezéstől.

Kőszeghi-Mártony Károly sűrített levegős légzőkészülékéről ITT olvashat részletes ismertetést és nézhet meg képeket!

Napjainkban a sűrített levegős légzőkészülék rekonstruált modellje a Budapesti Tűzoltómúzeumban látható.

A feltaláló más területeken is maradandót alkotott. A franzenfesti vár mélyépítési munkálatainak irányítása kapcsán a földnyomás kutatási eredményeinek ismertetésével egy évszázaddal előzte meg az e területen tevékenykedő talajmechanikai kutatókat. Nevéhez fűződik még a mozgó tábori konyha, a gulyáságyú feltalálása is. Érdemeit a Magyar Tudományos Akadémia 1848-ban levelező tagság felajánlásával ismerte el, de röviddel ezután megbetegedett és elhunyt. Kőszeghi-Mártony Károly emlékének állít emléket soproni szülőházán lévő márvány emléktábla.

(Megjegyzés: Kőszeghi-Mártony Károly találmányára Söphen László búvároktató még 2003-ban hívta fel figyelmünket. A Millenáris Parkban az egykori - sajnálatosan később bezárt - Álmok Álmodói - Világraszóló Magyarok c. kiállításon a Gyárak, műhelyek, világmárkák egyik tablója emlékezett meg feltalálóról és találmányáról, amit Söphen László kollegája, Kontúr Ádám fedezett fel. A közelmúltban Kerékgyártó Attila búvároktatótól kaptunk egy újabb emléket Kőszeghi-Mártony Károlyról, egy hallgatója soproni kirándulása alkalmával fedezte fel és örökített meg a jeles férfiú emléktábláját. Szerkesztőségünk ezúton is mindnyájuknak köszönetet mond anyagaikért, segítségükért!)


SZERKESZTŐSÉG