VÍZ ALATTI BORÁSZAT HORVÁTORSZÁGBAN

2017. ÁPRILIS 12.

Peljesac-félszigetén, Ston és Orepic között megnyílt Horvátország első víz alatti pincészete, amely a tenger mélyén 700 napig érlelt borokat kínál a vendégeknek. A lenyűgöző tengeri kilátással rendelkező Edivo borászat ezer négyzetméteren terül el a szárazföldön és a tenger alatt egyaránt, tulajdonosainak pedig az egész szigeten vannak szőlőültetvényei. A pincészet megnyitása előtt már világszerte ismertek voltak az amforákban érlelt, szabadalmi oltalom alatt álló horvát tengeri borok. Ivo és Anto Segovic, valamint Edi Bajurin tulajdonosok viszont azt szerették volna, ha az érdeklődök teljes egészében láthatják ezen borok elkészítésének és tárolásnak folyamatát. Azok a turisták, akik a víz alatti rejtett világra is kíváncsiak, tapasztalt búvárok vezetésével alá is merülhetnek és saját szemükkel nézhetik meg a „víz alatti pincét”. A Mali Soton-i öböl mélyén egy rég elsüllyedt hajóroncs található, amely jelenleg a borok tárolására és érlelésére szolgál. az amforákba zárt borokon kívül palackos borok is fellehetők a roncs körül, ezeket a búvárkodó turisták maguk is felhozhatják a felszínre.

Forrás: MTI

Szerk. megjegyzése: Nem ez az egyetlen hely, ahol Horvátországban víz alatt érlelnek szeszes italt. Krk-szigeten, Vribnik falucskában, pontosabban az elötte lévő tengerszakasz mélyén már meglehetősen régen érlelnek pezsgőt. Az egyik ottani neves szőlősgazdában, Marinko Vladićban több, mint tizenöt évvel ezelőtt gondolta úgy, hogy a 30 méter körüli mélység, ahol állandó a fény és a 10 Celsius fok körüli hőmérséklet, ideális hely lenne a pezsgőérleléshez, amit Valomet névre keresztelt. Részleteket az érdeklődő a BÚVÁRINFÓ 2012. június-júliusi számában megjelent Kollár K. Attila és Kollár Krisztián írásában, az Egy igazi különlegesség, a Valomet olvashat…

Forrás: hirado.hu