TODI – ÚJ ÓRIÁSMEDENCE BÚVÁROKNAK

2016. OKTÓBER 24.

A NEMO 33 és az Y40 után egy újabb hatalmas medence, a „TODI - The Ultimate Diving Experience” készült el búvárok számára. A megálmodók-tervezők-kívitelezők egy régi, elhagyott ipari létesítményt alakítottak át új búvárkomplexummá.

A belgiumi Beringenben lévő, idén, októberben nyílt TODI nem mélységével igyekszik a már korábban elkészült óriásmedencékkel versenyezni, hanem a „berendezésével”. A „mindössze” 10 méter mély, de 36 méter átmérőjű medencében, 23 Celsius fokos vízben különleges környezet várják a szabadtüdős és készülékes búvárokat. (Szerveznek ismerkedő merüléseket és búvártanfolyamokat is, de a képek tanúsága szerint „sisakos merülésekre” is van lehetőség.) Van ott barlang, oszlopcsarnok, autóroncsok, hatalmas ledőlt fák, alagút, s ami egészen különleges egy ilyen helyen, mintegy kilencszáz színes trópusi édesvízi halat is betelepítettek. Az is előfordulhat, hogy sellőcsapattal is találkozhatnak az odalátogatók.

A korábbi óriásmedencék esetében is sok kétkedő hang hallatszott a búvárok körében, hogy mi szükség van ezekre a létesítményekre. Az idő választ adott nekik, mivel azok folyamatosan működnek, s – az elérhető információk szerint – jó a kihasználtságuk. Vélhetően az TODI, mint újdonság is – a korábban épült óriásmedencékhez hasonlóan – sok búvárt fog vonzani. Igyekszünk majd figyelemmel kísérni a létesítményt és amennyiben új információk állnak majd rendelkezésre, megosztjuk majd T. Látogatóinkkal.

Szerkesztő megjegyzése: A TODI kapcsán vélhetően ismét téma lesz a búvárok körében, hogy miért nem épül Magyarországon is valami hasonló létesítmény. Korábban írtunk már erről Legmélyebb medence – gondolatokkal címen, aminek felidézése segítséget nyújthat a téma megbeszéléséhez…


Forrás: Szerkesztőségi összeállítás a todi.be és a youtube.com alapján