Egy igazi különlegesség, a Valomet


A legtöbb búvárnak, aki járt már Krk-szigeten ismert - hírből, vagy személyesen - Vribnik falucska. A kicsiny, mindössze 900 lakosú település a tengerpart mellett egy 50 méter magas sziklafalra épült. Az idelátogató szőlőültetvényeken és erdei tájakon kanyargó úton jut el a falu sziklakatlanban lévő kikötőjéhez. A település egész Horvátországban ismert jófajta fehérboráról, a Vrbnička Zlahtina-ról, amit a sziklafalak és dombok által védett, a sziget belseje felé levő, mélyen fekvő mezőn termő szőlőből állítanak elő. A bor oly finom, hogy hamisítványokkal is találkozhat a gyanútlan vásárló. A helyi sziklákba vájt pincékben Krk-sziget legfinomabb fehérbora mellett régóta pezsgőt is érleltek.

Az egyik helyi neves szőlősgazdában, Marinko Vladićban úgy tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy a palackban érlelt pezsgő részére az ideális körülményeket, állandó hőmérséklet és fényviszonyokat, valamint a belső környezetet tartósan megőrző túlnyomást a tenger mélye biztosíthatja. Úgy gondolta, hogy a 30 méter körüli mélység, ahol állandó a fény és a 10 Celsius fok körüli hőmérséklet, ideális hely lenne a pezsgőérleléshez. S a 3 bar túlnyomás pedig jótékonyan megőrzi a pezsgőben lévő 5-6 bar közötti nyomást. Marinko Vladić a tengerben érlelt pezsgőjét a Valomet névre keresztelte.  A „valomet” egy a környéken használt tájszó, melynek jelentése tenger által ostromolt szirt (sziklafal), mely ugyancsak igaz a vribniki tengerpartra.

Az első néhány száz üveg pezsgőt 2006 évben Vribnik előtt süllyesztették el a tenger aljára búvárok segítségével. Azóta évente újabb és újabb ketrec pezsgőt süllyesztettek el. A korábban lerakott palackoknál természetesen - szintén évente - ellenőrzik a nyomást, az ital minőségét és a speciálisan erre a célra készült rozsdamentes zárókupak épségét. Jelenleg már hat acél ketrecben mintegy 2.500 üveg Valomet vár az igényes fogyasztókra. Általában évente egy alkalommal, az igények szerint egy, vagy két ketrecet emelnek a felszínre a Silo-i Neptun búvárbázis hivatásos búvárai segítségével. A Valomet nem olcsó tömegtermék, piaci ára 1000 kuna, azaz kb. 40.000 Ft körül mozog ezért többnyire csak esküvőkre, ünnepélyekre szállítják. A palackokat általában nem tisztítják meg, azokon meghagyják a tengeri lerakódásokat, de mindegyiket réz tanúsító táblával látják el és igényes, egyedi fa ládikába csomagolják. Ismereteink szerint a világon egyedül Marinko Vladić állít elő tenger alatt, palackban érlelt pezsgőt.

Köszönjük Szarka Gézának - Krk városából -, a Buborék búvárbázis vezetőjének, hogy megismertetett bennünket ezzel a víz alatti különlegességgel. Jóvoltából meg is kóstolhattuk a Valometet és nagy segítséget nyújtott ezen írásunk elkészítéséhez.


BÚVÁRINFÓ, 2012. JÚNIUS-JÚLIUS


KOLLÁR K. ATTILA, KOLLÁR KRISZTIÁN