BARLANGI BÚVÁR (IS) A CÁPAALTATÓ NŐ

2011. DECEMBER 14.

Egyik októberi videós hírünkben bemutattuk, hogy Cristina Zenato hogyan „altatja el” a bahamai vizekben a cápákat. (Most itt újra megnézheti!) Akkor – lehet, hogy udvariatlanság volt részünkről –, de nem mutattuk be a hölgyet.

Cristina Olaszországban született, 1971. december 21-én. Afrikában, pontosabban Kongóban nőtt fel, itt ismerkedett meg és kötelezte el magát a természettel és a tengerrel. Volt erre családi indíttatása, mivel édesapja hivatásos katona, a különleges egység tagja volt. Cristina már 8 évesen úszott, szabadtüdővel merült, „belekóstolt” a búvárkodásba. A légzőkészülékes búvárkodással 22 éves korában ismerkedett meg a Bahamákon, ahol jelenleg is él. Végigjárta a búvárminősítések hosszú lépcsősorát és több oktatási rendszerben (PADI, TDI, NAUI, NSS-CDS, SSI) szerzett különböző szintű búvároktatói minősítést is. Hivatásos búvároktató-merülésvezetőként már több, mint 15 éve az UNEXSO bahamai bázison dolgozik, amit segít, hogy öt nyelven - olaszul, angolul, németül, franciául és spanyolul – is beszél. A cápákkal történő foglalkozást, a „cápaaltatást” (szakszerűen ezt tónusos mozdulatlanságnak nevezik) személyesen ennek a különleges eljárásnak az egyedülálló szakértőjétől, Ben Rose-tól sajátította el. E csúcsragadozókat tanulmányozva bejárta a Karib-tengert, de szerzett tapasztalatokat Dél-Afriakában és  Észak-Karolina is. A „cápaaltatás” nem csak egy „mutatvány”, egy látványosság, nem mindössze egy tánc a félelmetes csúcsragadozóval. A mozdulatlanná váló jószágból könnyebben el lehet távolítani a horgokat, vagy rácsavarodott horgászzsinórt, s természetesen egyszerűbben elvégezhetők a tudományos célú adatgyűjtések is. Zenato jelenleg is folyamatosan vezet cápás merüléseket és bemutatókat tart.

Az évek során számos ismeretterjesztő víz alatti mozi- és televíziós filmben szerepelt, a legismertebb búvárfotográfusokkal és operatőrökkel dolgozott az évek során.  Rendszeresen publikál búvármagazinokban. Több „cápás” és természetvédelmi alapítvány tagja és támogatója és több, a cápákkal kapcsolatos tudományos programban vett részt.
Van azonban Zenatonak egy másik szenvedélye is, ez pedig a barlangi búvárkodás. E területen is végigjárta a tapasztalatszerzés és minősítések lépcsőit, 2000-ben Floridában un. teljes jogú barlangi búvároktató minősítést szerzett. A barlangi feltárásainak elismeréseként idén januárban a nemzetközi birálóbizottság döntése alapján a WDHoF, a nemzetközi női búvárok „dicsőségfalára” (Hall of Fame) került, másik kilenc, a búvárkodás területén kiemelkedő eredményt elért hölgy társaságában. Cristina Zenato merüléseinek „mini-statisztikája”: a 8 000 merüléséből 1 600 cápaetetés, 600  barlangi, 1 000 kevertgázos volt.


Szerkesztőségi összeállítás