IZÉ ÉS MIFENE A MEDENCE PARTJÁN

2017. MÁRCIUS 7.

Ismét eltelt egy év, újra február végét írtuk, újra összegyűlt a búvárvilág apraja nagyja, hogy egy interaktív kiállítás keretén belül, a Retró búvárfelszerelések napja 2017 rendezvényen, megismerkedjen és kipróbáljon régi búvárfelszereléseket. Már a kiállítás berendezésekor érezhető volt, hogy idén sokkal többen érkeznek, a rendezvényre. Családok, párok, szülőgyermek párosok, baráti társaságok érkeztek nagy számban, ezzel majdnem duplájára emelve a tavalyi létszámot!

Az idei évben az „általános” retró felszerelések irányon kívül a búvár versenysport relikviáit állítottuk picit a középpontba. Rendezvényünk fővédnöke Gurisatti Gyula sajnos nem tudott velünk tartani, mert a Világ Kupán vett részt a csapatával. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy szívből gratuláljak versenyzőinknek az elért sikerekért! A rendezvény ideje alatt, kis interjúk során mutathatták be a kiállítók értékes darabjaikat a közönségnek, valamint, több előadást is meghallgathattak, illetve a kivetítőn keresztül láthattak is az érdeklődők. A Katonabúvárok Bajtársi Közössége, a Korall Búvárklub előadása mellett egy német búvárbarátunktól, erre az alkalomra kapott kisfilmet is levetíthettünk a nagyérdeműnek, s ezzel, ha csak egy pillanatra is, de nemzetközivé téve a rendezvényt. A medencében, a biztosító búvárok felügyelete mellett folytak a merülések, nagy izgalommal próbálgatták a régi motyókat a búvárok. Az idei évben is nagy sláger volt többek között a rézsisak, az IP 5-ös légző készülék, a nargile a tömlős légzőkészülék, valamint a légzőautomaták és hátreduktorok, amelyek bemutatták a fejlődést a 40-es évektől 2000-ig. Mindezt kiváló víz alatti fotós barátaink örökítették meg a számunkra. A rendezvény ideje alatt a belépőjegyek mellé adott sorszámok kerültek kihúzásra, mellyel támogatóink által felajánlott ajándékokat szerezhettek meg a résztvevők.

Mint fő szervezőnek, annyi, de annyi embernek kellene külön-külön köszönetet mondanom, hogy ott volt, hogy elhozta, hogy dolgozott benne, hogy megengedte, hogy támogatott, hogy felvételeken megörökítette, stb, hogy itt fel sem tudom sorolni. Inkább azt mondom, hogy Köszönöm magunknak! Magunknak, búvároknak, hogy érdeklődőek vagyunk, hogy meglátjuk az értéket és az értékeset egy-egy régi cuccban, hogy meghallgatjuk az öregeket, akik csillogó szemekkel mesélnek, sztoriznak, hogy a fiatalok igenis értik, hogy ami régi nem biztos, hogy rossz is és, hogy megértettük milyen fontos mindezt továbbvinnünk. Úgy visszük tovább, hogy közben jól érezzük magunkat, hogy gyermekeinket, párunkat is magunkkal hoz-zuk egy családias hangulatú programra, hogy hihetetlen jó baráti beszélgetéseket folytatunk, hogy együtt vagyunk.


Egy egyébként, csendes, február végi, vasárnap délután…

Kálmán Imre
Fotók: ifj. Lőrincz Ferenc (Facebook)