2017-BEN IS LESZ RETRO BÚVÁRFELSZERELÉSEK NAPJA

2016. DECEMBER 17-18.

A legtöbb búvárt érdekel az, hogyan alakultak ki a ma, általa is használatos búvárfelszerelések. Milyenek voltak a régi levegőellátó rendszerek, az első ruhák, mióta használnak a merülők uszonyt, vagy kiegyensúlyozó térfogatot. Több magyar nyelven megjelent búvárkönyvben találhatók ilyen összeállítások, melyek közül egy régi kötetet, az 1970-ben, a Gondolat kiadónál megjelent Jean Alber Foex: Tízezer év az óceánok mélyén-t említem – ajánlom – meg. Persze számtalan olyan világhálós oldal is van, mely a búvárfelszerelések történetét (is) bemutatja. (Oldalunkon régebben egy igencsak terjedelmes és átfogó írás jelent meg  „A búvárfelszerelések történetéről” címen.)

A képek, a szöveg sok mindent megmutat, s akár a teljesség igényével is készülhet, azonban egy búvárnak sokkal többet mondhat, ha a valóságban láthat egy-egy régi merüléshez használt eszközt. Van a világon számos régi búvárfelszereléseket bemutató kiállítás, mint a monacói Óceonográfiai Múzeum, vagy Cousteau egykori búvártársa, a „három muskétás” egyike, Frederic Dumas rendkívül gazdag búvár tevékenységének és életútjának emlékeit a Sanary-sur-Mer-ban lévő, a nevét viselő múzeum. Persze nem fontos külfödre utazni, hogy régi búvárfelszereléseket nézegessünk, van itthon víz alatti Búvármúzeum és 2014-ben Csobánkán nyílt egy Búvártörténeti kiállítás is.

Persze egy búvárnak – szerintem – az az igazi, ha nem csak olvashat, van megnézhet egy régi felszerelést, hanem, ha kézbe is veheti, sőt, akár merülés közben ki is próbálhatja. Nos, ez a gondolat-ötlet vezérelte Kálmán Imre búvároktatót, az Imyke Diving Búváriskola vezetőjét, amikor – más búvártásai segítségével – az idei, 2016-os évben a Csillaghegyi uszodában megszervezte a Retro búvárfelszerelések napját. (A belélegezhető történelem című írásában számolt be Kálmán Imre a Búvárinfó T. Olvasóinak a rendezvényről.)

Kicsit elcsépelt, de ennek ellenére jó mondás, hogy a puding próbája az evés. Nos, a tavalyi találkozón minden résztvevő „jóllakott”, amit az is bizonyít, hogy jövőre, 2017-ben is lesz 2017- Retro búvárfelszerelések napja.

Nem túl régen hirdették meg a 2017-es rendezvényt (február 26-án, vasárnap a Csillaghegyi uszodában lesz), de már számos búvár jelezte a Facebook-on a részvételét. Jó szívvel ajánlom, ajánljuk a rendezvényt, ahol a régi búvárfelszereléseket a víz alatt is kipróbálhatják az érdeklődők, mert mint korábban írtam: a pudig próbája az evés”. Szép merüléseket, kellemes szórakozást kívánok, kívánunk a régi felszerelésekben!

KOLLÁR K. ATTILA