EREKLYÉK A VÍZ ALATT

2016. DECEMBER 10-11.

Egy külső szemlélőnek, ócskaságnak, régi vacaknak tűnhetnek azok a retró búvár felszerelési tárgyak, amelyeket meglátva minden búvár szív hevesebben kezd verni. Egy régi reduktor, egy régi gallér vagy pláne egy az 1900-as évek elejéről származó rézsisak láttán megremegnek a búvár lábak és mindenki azon kezd töprengeni, vajon működik? Vajon kipróbálhatnám?

Ez a kalandvágy hozta létre a Retró Búvárfelszerelések napja című rendezvényt idén februárban. Sok, gyűjtő hozta el féltve őrzött kincseit, hogy megmutassa, kipróbálásra átadhassa az érdeklődő búvároknak. Erre kiválóan alkalmas hely egy uszoda, ahol védett környezetben lehet, biztosítás mellett a régi felszereléseket kipróbálni. Mi oktatók, elmondhatjuk, hogy mi a búvártörténelmet, gyakorlatban is oktatjuk. J Annál nem lehet többet mondani egy egylépcsős kéttömlős hátreduktorról, minthogy a búvár kezébe adjuk és engedjük, hogy vízbe vigye, kipróbálja. De az 50-60-as évekből származó légző automaták, zártrendszerű légzőkészülékek, IP-50-es készülék, amely kémiai úton előállított oxigént biztosít a harckocsik személyzetének, sok minden más mellett ez is kipróbálható volt a rendezvényen.

Nagyon jó volt látni a gyűjtők szenvedélyét és örömét, hogy vannak, akik érdeklődnek a búvárfelszerelések múltjáról.  Jó volt látni az ifjú és kevésbé ifjú búvárokat, akik elvittek évtizedekkel idősebb készülékeket, mint ők maguk és kipróbálták, merültek velük. Ez a baráti búvár összejövetel megérdemli, hogy évenként megrendezésre kerülő programmá váljon! A résztvevőkkel úgy búcsúztunk egymástól: „Jövőre veletek ugyan itt!”

Találkozunk: 2017. február 26-án, vasárnap a Csillaghegyi uszodában!

Kálmán Imre búvároktató - Imyke Diving Búváriskola