REKORD: 51 ÓRA A VÍZ ALATT ÉS GONDOLATOK

2015. JÚNIUS 30.

A hónap elején a búvárportálok hírül adták, hogy az 1979-es szülésű, egyiptomi Walaa Hafez Hurghda térségében 51 óra 20 perces merüléssel Guinness rekordot állított fel. (A korábbi rekord az amerikai Allen Sherrod nevéhez fűződött, aki 2014-bn 51 óra 4 percet töltött folyamatosan a tenger felszíne alatt.) Hafez az egyiptomi hadsereg leszerelt tisztje, elismerést és tiszteletet érdemlő merülését 10 méter körüli mélységben, 22 Celsius fokos vízben hajtotta végre. A rekordkísérletet egy 25 fős nemzetközi csoport – köztük német, orosz, olasz, holland és osztrák búvárok – segítette.

A merülés során mintegy ötven palack légzőgázt használt el a búvár. Walaa Hafeznek a Guinness rekord felállításán kívül az volt még a célja, hogy felhívja a figyelmet az egyiptomi térség tenger alatti világának csodálatos szépségére.

Szerkesztő (KKA) megjegyzése: Az egyiptomi búvár tiszteletet érdemlő rekord merüléséről szóló beszámoló alkalmával illendő megjegyezni, hogy 44 évvel ezelőtt, 1971 májusában Magyarországon, az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztály egy 50 órás megszakítás nélküli merülést szervezett. A program vezetője Maróthy László, a merülő búvárok Bori Béla é Szirtes György (az alábbi képen) voltak. Az 50 órás NSM (Non Stop Merülés) előtt már volt a Szakosztály szervezésében egy 10 és egy 30 óráig tartó folyamatos merülés.

Érdemes elgondolkodni, hogy ezeket a sikeres NSM merülések akkor történtek hazánkban, amikor a kedvtelési búvárok legtöbbje még „házi gyártású” felszerelésekkel merült, s említésre érdemes az is, hogy akkoriban még a búvárismeretek is sokkal alacsonyabb színvonalon álltak. S véleményem szerint nagyon fontos, hogy a NSM merüléseknek nem „mindössze” egy – igaz átmenetileg világhírnevet jelentő – rekord beállítás volt a céljuk. A program anyagaiból kiderül, hogy az NMS céljai búvártechnika-felszerelési vizsgálatokhoz, búvár orvosi- és pszichológiai vizsgálatokhoz, illetve összetett búvárfeladatok szervezési és tervezési tapasztalatainak megszerzéséhez kapcsolódtak. S még egy gondolat. Walaa Hafez mostani rekordmerülésekor, de más hasonló rekordok esetében is sok mindent megtudunk a hírekből, viszont soha nm olvashatunk arról, hogy mit érzett a búvár, milyen gondolatai voltak, s mi játszódott le benne. Az NSM ebből a szempontból is más, – nyugodtan állíthatom, hogy több – mivel az 50 órás merülés egyik végrehajtója, Bori Béla a DELFIN Storyban egy terjedelmes visszaemlékezésben beszámolt a víz alatt eltöltött félszáz óráról…

Szerkesztőségi összeállítás