Gondolatok az EPIRB vészhelyzeti jeladókról...


Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy jómagam nem szeretem az idegen kifejezéseket, mégis a technikai sportoknál kénytelenek vagyunk átvenni ezeket a külföldi szakszavakat, hiszen a világon, mindenütt ahol ilyesmivel foglalkoznak ezt használják, tehát célszerű ezeket megismerni és megjegyezni.

Az EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacons) „vészhelyzeti rádió jeladó” elnevezés többféle bójatípust is takar. A régebbi, 121,5 és 243 MHz-es rendszert lassan felváltja a korszerűbb 406 Mhz változat. A hagyományos EPIRB bóját elsősorban hajókon alkalmazzák. Ezek vízzel érintkezve aktiválódnak és vészjelzéseket sugároznak műholdakon keresztül a vészhelyzeti központokba, melyek megteszik a szükséges intézkedéseket a elkutatásra, mentésre. Ezen bóják legnagyobb hátránya, hogy kb. 5-10 km pontossággal lehet meghatározni a helyzetét. Mégis bójának ez a típusa is már nagyon sok emberéletet mentett meg. A technika fejlődése e területen sem állt meg és elkészítették az un. PLB (Personal Location Beacon), azaz a „személyi helymeghatározó jeladót”. Ebben az okos szerkezetben - melynek kis méretei (150 x 80 mm, 300 g) és felépítése lehetővé teszi a búvárok által történő felhasználást is - egyesítették a régi (121,5 MHz) és új ( 406 MHz) rendszert, valamint a GPS koordinátát sugárzó egységet. Így ez a szerkezet egyrészt sugároz 121,5 Mhz jeleket, melyet elsősorban a 9 km körzeten belül tartózkodó hajók és légi járművek tudnak venni, valamint 406 MHz jelet, melyek az SAR (Search and Rescue) műholdakon keresztül jutnak el a Cospas-Sarsat programban résztvevő nemzetközi mentési-kutatási központokba. Egy ilyen jelzés vételekor a központok haladéktalanul riasztják a mentőcsapatokat. Nagyon nagy előnye ennek a készüléknek, hogy 50 m pontossággal meghatározható a helyzete, mely egy eltűnt búvár, vagy csoport felkutatásánál - főleg kedvezőtlen időjárási körülmények között - létfontosságú. Speciális lithium akkumulátorai még -20 fokon is 24 órán keresztül képesek üzemelni és jelzéseket sugározni. Maga a készülék vízmentes és 5 m-ig nyomásálló, de egy külön megvásárolható víz alatti tokkal 150 m mélységbe is levihető. A tok úgy van kialakítva, hogy ráfűzhető a palack feszítőhevederére, így az mindig a csoport vezetőjénél lehet. (Fontos megjegyezni, hogy a hajóról történő merülések esetében a búvárkodás befejezése után a tokból ki kell venni és magunknál kell tartani a szerkezetet, hiszen a hajó elsüllyedése esetén a palackunkkal együtt az is elsüllyedne. A készülék kezelése nagyon egyszerű, bármilyen zord körülmények között könnyen indítható, a véletlen aktiválódásra nincs lehetőség. Amennyiben mégis téves riasztást adunk le, ezt bizonyos időn belül még lemondhatjuk. A kutatás-mentést a programban résztvevő országok ellenszolgáltatás nélkül végzik. (Kivétel természetesen a téves riasztás.) Ezeket a készülékeket névre szólóan kell regisztrálni a rendszer központjában, - ez történhet levélben, vagy akár a Világháló segítségével. Regisztráláskor meg kell adnunk egy olyan hozzátartozót, aki állandóan elérhető, így egy esetleges riasztásról őt is értesíteni fogják.

Az elmúlt év novemberi vörös-tengeri túránkon alkalmunk volt egy ilyen készüléket magunkkal vinni. (Szerencsére a használatára nem volt szükség.) Ismerve az ottani viszonyokat, nekünk komoly biztonságot jelentett. Egyes komfortosabb szafari hajókon (ilyen például a Cassiopeia) megtalálhatóak a vevő- és a minden búvárra rögzíthető adó egységek. Ezek a rendszerek kis teljesítményűek melyeket kb. 5 km körzetben lehet venni, de mégis óriási biztonságot nyújtanak, hiszen egy esetlegesen eltűnt, elsodródott búvár az észlelésekor még hatótávolságon belül van és felkutatható. Ez a szolgáltatás díjmentesen áll a búvárok rendelkezésére.

Végezetül az árakról. A GPS adóval egybeépített készülék (búvároknak mindenképpen ez ajánlott) 600 USD körül van. Ehhez még meg kell vásárolni a víz alatti tokot melynek ára kb. 120 USD. Így is úgy gondolom. Hogy azoknak a búvároktatóknak, merülésvezetőknek, akik rendszeresen nagyobb csoportokkal merülnek a Vörös-tengeren, hasznos beruházás lehet egy ilyen készülék. Aki nem akarja megvásárolni, annak van lehetőség a készülék bérlésére Nagy László búvártársunknál (+36-20-957-8542) aki szívesen ad felvilágosítást a feltételekről.

Úgy gondolom, hogy újabb hasznos, a búvár, és a merülés biztonságát segítő felszerelési tárggyal gyarapodtunk, de minden búvárnak azt kívánom, hogy ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy a használatára szükség legyen!


BÚVÁRINFÓ, 2009. FEBRUÁR


GARAMVÖLGYI CSABA - CMAS * oktató