Búvárlámpák
(bővített)

Valószínűleg két-három tucat merülés után minden búvár megtapasztalta, hogy bár a búvárlámpa nem kötelező felszerelési tárgy, hiányában gyakorta kevesebb merülési élményben lesz része. A lámpa a nappali, nyílt vízi merülésnél is hiányzik, amikor elméletileg, illetve látszólag nincs szükségünk erre a felszerelési tárgyra. Előfordulhat, hogy búvárlámpa(ák) hiányában nem jól látjuk a repedés mélyén rejtőzködő élőlényt, vagy egy tengeri üreg bejáratánál kényszerülünk megállni, bár annak szája egy újabb felfedezésre hívogat. S fényforrás hiányában egy roncs körüli merülésnél is kevesebb részlettel ismerkedhetünk meg, hiszen kívülről sem tudunk bevilágítani a nyílásokon, így a belső részletek homályban maradnak. S a színek hiánya, melyek a mélység növekedésével folyamatosan eltűnnek, ezáltal az egész környezet, az élővilág egyhangúbbá válik. Ezért a gyakorlott, jártas búvárok jelentős része - részben saját, részben pedig mások kedvezőtlen tapasztalatai miatt - szinte minden merülésére visz magával lámpát. A felszerelésgyártók a búvárlámpák széles kínálatát ajánlják a búvároknak. Írásunk további részében néhány jó és megbízható lámpát mutatunk be T. Olvasóinknak.


SCUBAPRO NOVA LÁMPA

Elsőként a Scubapro egy új termékét, a Nova (ligtht) lámpáját mutatjuk be. A lámpa, alumíniumból készült, a kisebb méretű rúdlámpák kategóriájába tartozik. Amennyiben azonban a fényerejét vizsgáljuk, akkor a kislámpák közül a közepes teljesítményűek közé kell átsorolnunk, mivel az egy darab, nagy teljesítményű, hosszú élettartamú (kb. 100.000 óra) világítódiódája - a méretéhez viszonyítva - rendkívül erős fénysugarat bocsát ki. Ezért a lámpát a búvár használhatja még akár főlámpaként is, de kiválóan megfelel állandóan magunkkal vitt lámpának, vagy második világítóeszközként. A Nova 3 db un. AAA méretű elemmel működi, ami az üzemeltetési költségek szempontjából kedvező. Az elem típusától függően 6-8 óra a lámpa üzemideje, így akár egy egyhetes túrán is kiszolgálja elemcsere nélkül a merülőt. A lámpának nyomógombos kapcsolója van, ami még vastagabb kesztyűben is könnyen kezelhető, továbbá az un. csavarással bekapcsolható lámpákkal szemben a véletlen beázással szemben nagyobb védelmet biztosít. A lámpa könnyű, tetszetős küllemű és tartós kivitelű, az elvesztés elkerülése érdekében a rögzítése gyárilag csuklópánttal történik.

A HARTENBERGER LÁMPACSALÁD

Magyarországon több, mint 10 évvel ezelőtt jelentek meg az első Hartenberger lámpák. A fémből készült, robusztus, nagy fényerejű, nagysúlyú lámpák elsősorban a víz alatti kamerákat használó és a hivatásos búvárvezetők figyelmét vonták magukra. A lámpák nagy súlya miatt sok búvár idegenkedett megvásárlásuktól, mert nem csak a szállításkor - különösen repülőgépen történő utazás alkalmával - jelentett súlytöbbletet, de a kézben tartott lámpa egyeseknek víz alatt is problémát jelentett. A lámpák töltése, töltöttségének ellenőrzése is - többnyire - időt, külön figyelmet jelentett. A gyártó az egyébként kiváló lámpáinak szélesebb körben történő hasznosíthatósága érdekében - különösen az után, hogy a Scubapro cégcsalád tagja lett - számos fejlesztést hajtott végre. Napjainkban a Hartenberger világítóeszközök (pl. 125 Compact, Professional, Cave Medi, Maxi Compact, Medi Electronic, Mini Compact, Mini Electronic, Nano Compact) igazi lámpacsaládot alkotnak, melyek közül a lámpát gyakran, vagy rendszeresen használó búvárok az igényüknek legmegfelelőbbet könnyen ki tudják választani. A Hartenberger lámpacsalád két olyan tagját mutatjuk most be, melyek a nem heti rendszerességgel merülő, de felszerelésükre igényes kedvtelési célú búvárok részére is jól megfelelhetnek.


HARTENBERGER NANO COMPACT LÁMPA

A Hartemberger lámpacsalád egyik legjobb darabja a Nano Compact nevű világítóeszköz. Ez a lámpa egyesíti sok búvár az akkumulátoros lámpákkal szembeni elvárásait: a nagy fényerőt ugyanakkor kisebb méretet és könnyebb súlyt. A lámpa viszonylag kis mérete (15 cm hosszú, átmérője 5,9 cm) és csekély súlya (0,6 kg a felszínen, 0,2 kg vízben!) miatt elsősorban a repülőgéppel gyakran utazó búvárok érdeklődésére tarthat számot ez a modell.

A 6 voltos, 20 Watt teljesítményű halogén izzó a megfelelő fényerőt biztosítja, merüljön használója nappal, vagy éjszaka, illetve sötét zárttérben. A jó küllemű, a sérüléseknek ellenálló alumínium ház egy 7,2 V-os 3,6 Ah-s Lithium-Mangán akkucsomagot tartalmaz. Új és kedvező megoldás, hogy a lámpa tükre alatt két tároló rekesz található a tartalékizzók részére.

Újdonság Nano Compact esetében, hogy a töltéshez nem kell sem vakdugót kivenni, sem pedig a házat széttekerni. A töltő csatlakozóvégeit a kapcsolópanelba integrált aljzatokba csúsztatva tölthető a lámpa. Ezzel a tervezők több problémát is megszüntettek, a tömítéseket nem terheli a rendszeres szét- és összeszerelés, s amennyiben a lámpa még nem teljesen száraz, illetve nedves a környezet, akkor is tölthető, hiszen nem kell kerülhet víz a lámpa belsejébe. A lámpába épített elektronika segítségével négy fokozatban állítható a fényerő és lehetőség van villogó S.O.S. vészjelzés leadására is. A legnagyobb teljesítményfokozatban a lámpa 50-60 percet világít, ami általában egy teljes sötétségben végrehajtott merülés időtartamára megfelelő. Amennyiben csökkentjük a teljesítményt, akkor természetesen nő a világítási időtartam, így akár 130 percig is megfelelő fényt biztosíthat a búvárnak. A lámpához külön vásárolható neoprén védőhuzat, amely a vízben tovább csökkenti az egyébként is kis súlyt, továbbá védi a lámpát az esetleges sérülésektől. A lámpa fogantyúja jó fogást és mindkét kézzel történő kényelmes használatot biztosít.


HARTENBERGER MAXI COMPACT LÁMPA

A Hartenberger lámpacsalád közepes méretű (hossza 25 cm, átmérője 6,9 cm), de nagy teljesítményű tagja a Maxi Compact lámpa. A más modelleknél jól bevált, a sérüléseknek ellenálló alumínium házban egy 14,4 V-os, 4,5 Ah-s akkumulátort helyeztek el, ami egy 50 wattos izzó számára biztosít elégséges energiát. A lámpa elektronikája biztosítja a fényerő négy fokozatban történő beállítását, így a lámpa üzemidejét a fokozatkapcsolóval 55 és 140 perc között szabályozható. A kapcsoló nagy előnye, hogy nincs mechanikus kapcsolata a lámpa belsejében elhelyezett vezérlő elektronikával, hanem mágneses elven működik. Ezzel megoldással kiküszöbölték a tervezők a kapcsolónál történő beázás lehetőségét. A lámpa súlya a felszínen 1,5 kg, vízben mindössze 0,4 kg, amit egy neoprénből készült védőhuzattal - ami az esetleges sérülésektől is óvja a lámpatestét - még tovább lehet csökkenteni. A lámpának kényelmes fogantyúja van, amit még egy vastagabb neoprénkesztyűben is jól meg lehet markolni. Jó lehetőség, hogy a lámpát többféle töltővel lehet megvásárolni a lámpát. Az egyik a hagyományos, egyszerű töltő, a másik pedig az ún. "intelligens" töltő, amely sokkal rövidebb idő alatt tudja feltölteni az akkut. Ez akkor fontos, ha két merülés között kell tölteni a lámpát, de nem áll rendelkezésre 5-6 órányi idő, ami a hagyományos töltőnél szükséges. A lámpa méretéből, adataiból kiderül, hogy a kedvtelési célú sportbúvárok nappali-, éjszakai-, nyíltvízi- és zárttéri merülésinek mindegyikéhez megfelelő felszerelési tárgy a Maxi Compact. A lámpához külön vásárolható videó foncsor, illetve 100 Wattos izzó, így víz alatti kamerához is használható - természetesen a korábban jelzettnél rövidebb üzemidővel - a lámpa.

A bemutatott lámpákat a Szenteltvíz Búvárbolt (Budapest, VII. ker. Király utca 81.) forgalmazza.

BÚVÁRLÁMPÁK - 2. RÉSZ

2008. JÚNIUS 7.

A Szenteltvíz Búvárboltban fedeztük fel a belga Green Force cég egy érdekes, "építőszekrény elven" összeállítható, vagy bővíthető búvárlámpa családját. Az építőszekrény elv lényege az, hogy a többféle lámpafej, akkumulátor tartály (tank), illetve a világítóeszköz e két elemét - igény esetén - összekapcsoló kábelt ajánlanak, melyek mindegyike csereszabatos. Így a búvár maga dönthet, hogy az világítóeszköz elemeiből kézilámpát, vagy kábeles lámpát állít össze, illetve milyen teljesítményű lámpafejet (esetleg többet), vagy milyen méretű, teljesítményű akkumulátor tartályt választ. (Természetesen itt figyelembe kell venni, hogy a lámpafejek energiaigénye megfeleljen az akkumulátorok teljesítményének.) Azáltal, hogy a lámpa fő elemei tetszés szerint összeállíthatók, a búvár az adott merüléséhez legjobban megfelelő rendszerű világítószerkezetet használhat, például a kézilámpáját kábeles lámpává alakíthatja. Természetesen különböző hosszúságú kábelek léteznek, illetve vannak olyanok is melyekre több lámpafej csatlakoztatható. A lámpák fogantyúi és rögzítői is csereszabatosak, igény szerint használhat a búvár az akkumulátortankon fogantyút, vagy a kábeles fejre szerelhet kézfejre húzható tartót (ilyenkor az akkumulátorok a az övön, vagy a palackon kerülnek rögzítésre), de léteznek rögzítők sisakra, vagy víz alatti fényképezőgépek, kamerák karjaihoz is. A gyártó világítóeszközeit un. 3 "O gyűrűs" tömítésekkel látta el beázás ellen. Az akkumulátorok között egyaránt találunk NiCd, illetve NiMh anyagúakat. Az akkutankot a gyártó ellátta túlnyomásszeleppel, ami az esetleges gázfejlődés következtében fellépő nyomásnövekedés megakadályozza. A többféle tetszetős lámpafejek viszonylag könnyűek. Az akkumulátortankok alumíniumból készültek. A lámpa mindhárom alapeleméből (fej, kábel, tank) többféle modell létezik, így a teljesítmény, üzemidő is az egyéni elgondolások szerint kiválasztott elemek függvénye. Az izzók esetében vannak 6 és 12 voltosak, teljesítményük 20 és 100 watt között változik, de természetesen léteznek LED-es lámpafejek is.
A sokféle összeállítási lehetőség közül mindössze egy példán keresztül mutatjuk be az egyik lámpa teljesítményét. A Flexi II akkumulátor tank és a HID 50 Pro lámpafej kombinációja esetén egy 12 volt, 4,5 amperórás akku áll rendelkezésünkre, az izzó 50 wattnak megfelelő fényerővel világít csekély, mindössze 10 watt-os fogyasztás mellett. A kis fogyasztás miatt igen hosszú a világítási időtartam: 240 perc (!). A fény terítési szögét a lámpafej üvegének cseréjével lehet változtatni (6, illetve 13 fok). A lámpához tartozékként jár a töltő és egy hordtáska, amibe belefér az egész készlet. Töltéshez csak az akkutankból kell kivenni a lámpafejet, vagy a vezetéket és a töltőcsatlakozót a helyére tekerni.
A gyártó 3 év garanciát biztosít a lámpához. A lámpa - szárazföldön vizsgálva, illetve a részletes technikai adatait megismerve - úgy gondoljuk, hogy a búvárok legszélesebb körének megfelelő lehet és gyakorlatilag minden merüléshez - beleértve az éjszakai-, barlangi-, vagy roncsbúvárkodást is - jól használható.

A bemutatott lámpákat a Szenteltvíz Búvárbolt (Budapest, VII. ker. Király utca 81.) forgalmazza.

AZ MBSZ MERÜLÉSI SZABÁLYZATÁNAK A BÚVÁRLÁMPÁKRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSAI

2008. JÚNIUS 12.

Az elmúlt napokban két írásunkban búvárlámpákat mutattunk be. Úgy gondoljuk, hogy a műszaki információk mellett fontos az elméleti ismerteket is összefoglalni.
A különféle szintű búvártanfolyamok - általában - részletes ismertetet nyújtanak a hallgatóknak, célszerű összefoglalni a világítóeszközökkel kapcsolatos legfontosabb szabályokat. A búvártanfolyamokon - s természetesen a merülési gyakorlatok során - megszerzett tapasztalatokhoz szorosan hozzátartozik, hogy minden merülő ismerje a búvárlámpákra és használatukra vonatkozó kötelező előírásokat. Magyarországon a Magyar Búvár Szakszövetség által 2005. január 1-én kiadott Merülési Szabályzat előírásai a vonatkozó rendeletek értelmében un. szakhatósági irányelvnek minősül, tehát betartásuk kötelező. A közel múltban többször foglalkoztunk a búvárlámpákkal, ezért úgy gondoljuk, hogy az ismeretek felfrissítése céljából érdeklődésre tarthat számot az említett Szabályzat a világítóeszközökre vonatkozó, a búvár, a merülés biztonságát szolgáló előírások. A Szabályzat három pontja tesz említést, illetve tartalmaz előírásokat a búvárlámpákkal kapcsolatban.

12.3 Tengeri üregekben történő merülés

"Tengeri üregekbe történő behatoláskor, ... A merülőpár a nyíltvízi merülésekre vonatkozó előírásokon és felszerelési tárgyakon túl rendelkezzen legalább: 2 víz alatti lámpával, ..."

12.10 Éjszakai merülés

"Éjszakai merülés: ha a természetes megvilágítás hiánya miatt a látótávolság korlátozottá válik. Éjszakai merülés végrehajtásához a búvárok mindegyikének, a tervezett merülés egyéb körülményeinek figyelembevételével szükséges felszerelési tárgyakon kívül, legalább kettő, egy fő és egy kiegészítő, egymástól független lámpával kell rendelkeznie. A lámpáknak a merülés teljes időtartamára, és a víz elhagyásához biztonságosan elegendő üzemidővel és teljesítménnyel kell rendelkeznie. A lámpáknak alkalmasnak kell lennie a búvár műszereinek leolvasására. A lámpák biztosítsák a merülőpároknak, és a merülő csoport mindentagjának a kölcsönös láthatóságot és kommunikációt. A lámpák vegyifénnyel nem helyettesíthetők. A merülőpár négy lámpájából kettő meghibásodása esetén a merülést be kell fejezni. A merülés indulási és érkezési helyét, a felszínen (parton, hajón), és a víz alatt, valamint az esetleges dekompresszióra kijelölt helyet, más fényektől jól megkülönböztethetően meg kell világítani."

12.14 Jég alá merülés

"Jég alá merülésnél, alkalmazni kell a hidegvízi, a zárttéri, és az éjszakai merülésekre vonatkozó előírásokat. ..."

A fentiek értelmében - bármennyire is meglepő - a Szabályzat ezen mondata értelmében a jég alá merülő búvárnak 2 db búvárlámpával kell rendelkeznie.

Az MBSZ Merülési Szabályzatához a kiadott anyag értelmében az alább négy melléklet tartozik:

"Mellékletek:

1. Melléklet: Búvár és búvároktatói minősítések egyenértékű elfogadása
2. Melléklet: Búvárbaleseti Kérdőív
3. Melléklet: Barlangi merülések szabályai (Kidolgozás alatt)
4. Melléklet: Behatoló roncsmerülés"

Jelen írásunk megjelenéséig a négy mellékletből csak a 3. számú került kiadásra. Vélelmezhető, hogy a kidolgozás, kiadás alatt lévő mellékletek közül a 3. és a 4. számú is előírásokat fog tartalmazni a búvárlámpákkal kapcsolatban, mivel az azokban szabályozott merüléseknél a világítóeszközök használata elengedhetetlen. Pont ezért felhívjuk T. Olvasóink figyelmét, hogy a búvárlámpákkal kapcsolatos szabályzati előírásokat ne tekintsék véglegesnek és teljes körűnek. Kísérjék figyelemmel a jövőben a Szabályzat kiegészítéseit - Szerkesztőségünk is fel fogja hívni erre a figyelmet - és az azokban foglaltakkal egészítsék ki a búvárlámpákra vonatkozó kötelező előírásokat. (Megemlítjük, hogy az MBSZ Merülési Szabályzatának teljes szöveg megtalálható Világhálós oldalunkon a Búvárismeretek menü pontnál.)


BÚVÁRINFÓ, 2008. JÚNIUS


SZERKESZTŐSÉG