EGY RÉGI JÚLIUSI SZOMORÚ EMLÉK

2017. JÚLIUS 24.

A Duna bal és jobb partját több, a folyó alatt épített alagút köti össze. Ezek közül a legrégebbi az úgynevezett Káposztásmegyeri bujtató, amit még az 1890-es évek elején építettek. (A Duna medre alatt olasz és magyar munkások által épített 500-530 méter hosszú, talpára állított tojásszelvényű, 1.20 méter széles és 1.80 méter magas alagút átadása - Oprán Emese 2010-ben „Víz és társadalom Magyarországon, 1883–1918.” 6-7. szám, 50. o, Kiadó: História folyóiratban megjelent dolgozata szerint - 1894. november 2-án volt. A bújtató megépítése az adott korban egy kiemelkedő építészeti bravúrnak számított, igaz nemzetközi szinten korábban már Londonban a Temze alatt, illetve Chicagóban a Michigan-tó alatt hasonló módon már fúrtak alagutat gyalogos közlekedés, ill. víznyerési céllal – Szerk. megjegyzése.)

Ötvenegy évvel ezelőtt, 1966-ban a bujtató állapotfelmérésére került sor. A Fővárosi Vízművek nehézbúvárai a nagy távolság miatt - búvártechnikai okokból - nem tudták a feladatot elvégezni. Júliusban 3-án Bárdi Miklós átúszta az 500 méter hosszú bujtatót. A merülések során Bárdi társa, Princz Győző azonban életét vesztette. Valószínűleg a szerencsétlenül járt búvár szíve nem bírta a fizikai és pszichikai megterhelést. (A búvárbalesetről vélhetően a ma élő legidősebb magyar katona-ipari búvár Mászáros Gyula részleteket is el tudna mondani, mert tudomásunk szerint később Ő is a helyszínen volt. – Szerk. megjegyzése.) Bárdi Miklós három évvel később a Hévízi-tóban egy krátermerülés során társával, Lerner Józseffel halálos baleset szenvedett.

A Káposztásmegyeri bujtató nem csak a tragikus búvárhalál miatt került be a hazai búvárkodás történetébe. Innen történt Magyarországon először, 1963. december 11-én élő, víz alatti televíziós közvetítés. Az adás ötlete, annak megszervezése és az abban aktív búvárként való közreműködés Chambre Attila nevéhez fűződik. A közvetítés előzménye az volt, hogy a Fővárosi Vízművektől Chambre Attila és Soltész Endre megbízást kapott a káposztásmegyeri bújtató átvizsgálására.

Forrás: Szerkesztőség