ÖT NAP - HAT BÚVÁRHALÁL

2016. NOVEMBER 22.

Öt nap alatt hat ember halt meg szabadtüdős és légzőkészülékes merülés közben Ausztráliában, ezért a helyi hatóságok a búvárkodás előírásainak szigorítását szorgalmazzák, írja az MTI.

Graham Henderson, az ausztrál búvárszövetség elnöke szerint jelentősen romlott a helyi búvártanfolyamok minősége. A szakember az Ausztráliában érvényes búvárelőírások felülvizsgálatát szorgalmazza, az idősebb turistáknak például kötelező orvosi vizsgálaton kellene részt venniük a merülés előtt.

„Hogy őszinte legyek, a jelenlegi tanfolyamok egy része meglehetősen minimalista” – mondta Henderson. A szakember szerint az emberek ma már nem nagy csoportokban vagy szervezett formában búvárkodnak, ami növeli annak az esélyét, hogy valami balul sül el.

Egy Új-Dél-Wales és egy Victoria állambeli férfi voltak az ötödik és hatodik halálos áldozatok egy héten belül, mindketten a barátaikkal búvárkodtak. Egy 49 éves férfi szombaton halt meg a partok közelében. Egy hatvanéves angol férfi pénteken, egy 76 éves és egy 74 éves francia turista szerdán vesztette életét merülés közben a Nagy-korallzátonynál. Az utóbbi két áldozat mindössze pár perc különbséggel kapott szívrohamot szabadtüdős merülés közben. Szívspecialisták szerint a két francia búvárt feltehetőleg a világ egyik legmérgezőbb teremtménye, az irukandzsi medúza (lenti képen) csíphette meg.

Forrás: travello.hu MTI alapján