MERÜLÉS KÖZBEN ELTŰNT

2015. AUGUSZTUS 17.

Az orosz szabadtüdős világbajnok Natalja Molcsanova augusztus 2-án a Dél-Ibiza Formentera szigetén levegővisszatartással végrehajtott merülés közben eltűnt. Az első hírek arról szóltak, hogy a búvárnő egy 30-35 méteres mélységbe tervezett gyakorló – edzés jellegű – merülés után nem jött a felszínre.

Később fia, Alekszej nem erősítette meg ezt a hírt, hanem elmondta, édesanyja szabadtüdős búvárok oktatása közben tűnt el. Feltételezhető, hogy a mélyben egy ismeretlen, erős áramlat ragadta el a bajnokot. Az eltűnt búvárnő keresését azonnal megkezdték, de nem vezetett sikerre. Az alábbi videó a tragédiát (is) igyekszik rekonstruálni.

Natalja Molcsanova érdekes sport életutat járt be. Fiatalon sikeres úszó volt, majd felhagyott a sporttal, egyetemet végzett, férjhez ment és két gyermeket szült, a ma már felnőtt korú Oksanát és Alexeyt. Molcsanova csak negyven éves korában kezdett el szabadtüdős merülésekkel foglalkozni. Akkor azonban gyorsan berobban az élvonalba: összesen 41 világrekordot állított be, és 23 világbajnoki címet nyert el.

A közelmúltban – már 53 éves korában – is több csúcsot állított be és ezzel több értékes érmet is szerzett. A szabadtüdős merülés szinte minden ágában komoly sikereket ért el, – a teljesség és a pontosság igénye nélkül – száz méternél mélyebbre merült, kilenc percnél hosszabb ideig tartotta vissza a lélegzetét. Molcsanova sikereit, fontos rekordjait az alábbi videó foglalja össze:

Natalja Molcsanova az Orosz Búvárszövetségben a Freediving szkágazatnak volt az elnöke. Korábban Orosz Állami Egyetem Testnevelési, Sport és Turisztikai szakán PhD fokozatott szerzett sportpszichológiából és jelenleg is egyetemi docensi katedrája volt.

Tanszékükön a sport és az extrém sporttevékenységek elméletével és gyakorlatával foglalkozott, számos szakcikket, szabadtüdős módszertani anyagot készített és a búvár versenysport területén forgatókönyveket is írt. Aktívan részt vett a szabadtüdős (freediving) búvárok képzésében, a világon legalább ezer búvár tőle tanulta el e csodás tevékenységet.

Nyugodjon békében, az örök világosság fényeskedjék neki!

Szerkesztőség