Sötét sorok


Engem a mélybe készt egy balga vágy,
 A mélybe vonz egy őrült akarat,
 Kutatni az őshínár rémeit,
 Gyöngyöt, korallt, elsüllyedt aranyat

(Részlet Reményik Sándor A búvár című verséből)

A fenti idézet illik a közelmúltban körünkből eltávozott Müllner Viktor búvártársunkra. Réges-régen kezdte el a merüléseket, az első hazai könnyűbúvárok közé tartozott, akik a kíváncsiságtól hajtva indultak a víz alatti világ felfedezésére. A kedvtelési célú merüléseken kívül – nehéz búvár felszerelést használva – számos búvármunkában vett részt, melyek közül – visszaemlékezései szerint – a legérdekesebb a Szabadsághíd pillérjeinek átvizsgálása volt. Az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején csatlakozott a Magyar Televízió SE Búvár Szakosztályához. Ezekben az években végzett merülései közül a celluloid szalag is megőrzött néhány pillanatot. Közreműködő segítője és szereplője volt az  MTV által 1982-ban készített A tenger című  színes dokumentumfilm sorozat Ember a tengerben epizódjának. Müllner Viktor félévnyi súlyos betegség után, 80 éves korában, idén szeptemberben hunyt el. Nyugodjék békében…

· · ·

Szeptember közepén kaptuk a szomorú hírt, elhunyt dr. Müller Pál geológus. A kutató az 1970-es évek elején az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztály kutatócsoportjának tagjai segítségével elsajátította azokat az alapvető könnyűbúvár ismereteket, melyek segítségével – felügyelet és szigorú biztosítás mellett – barlangi merüléseket is végrehajthatott. Azért volt erre szüksége Müller Pálnak, mert „élő” barlangban akarta megfigyelni a meleg- és hideg-, az ún. kevertvizek hatását a zárt terek kialakulására, változásaira. Erre kiválóan alkalmas volt a Molnár János-barlang. Több alkalommal hajtott végre víz alatti megfigyeléseket. Ezek a merülések nagyban hozzájárultak a melegforrás-barlangok és gömbfülkék keletkezéséről 1974-ben publikált elméletének megalapozásához.

A képen az előtérben látható dr. Müller Pál Molnár János-barlang un. Dexion-ágában. Mögötte néhai Plózer István, akinek tragikus búvárhalálának 38. évfordulójára október 30-án emlékezünk.

Nyugodjanak békében!


BÚVÁRINFÓ, 2015. JÚLIUS-SZEPTEMBER