Lotte Hassra emlékezünk

 

Újabb nagy veszteség érte a búvártársadalmat… A Hans Hass Intézet közölte a szomorú hírt, január 14-én elhunyt Lotte Hass.

Lotte Hass Bécs, Brigittenau nevű kerületében, 1928. november 6-án született. Közvetlenül a középiskolai tanulmányai után 1947-ben Hans Hass irodájában titkárnőként kezdett dolgozni, de nem elégedett meg az adminisztráció vitelével, komolyan érdeklődött a búvárkodás iránt. Ezért a gyakorlatban is megismerte és elsajátította a búvárismereteket, rendszeresen közreműködött a búvárfelszerelések és víz alatti kamerák karbantartásában. Abban bízott, hogy ő is elkísérheti főnökét soron következő expedícióján. Hass általában ellenezte, hogy nők is részt vegyenek egy búvárexpedíción. Ugyanakkor a véletlen Lotte kezére játszott, mert az expedíción tervezett búvárfilm producere-forgalmazója, Sascha Wiener ragaszkodott ahhoz, hogy egy csinos női szereplő is szerepeljen a felvételeket. Így Lotte – teljes leánykori nevén Charlotte („Lotte”) Hildegard Baierl – az 1950-ben induló, több hónapos vörös-tengeri expedíció résztvevője lett. Hamar kiderült, hogy nem csak csinos és mutatós „dekorációja” lesz a filmnek, hanem mint kiváló szabadtüdős- és légzőkészülékes búvárt, víz alatti fotográfust aktív szereplőként örökítették meg a Kaland a Vörös-tengeren című film felvételein. (Lotte Hans ezen az expedíción szerzett tapasztalatairól, benyomásairól 1970-ben könyvet írt „Girl on the Ocean Floor" címen – Szerk. megjegyzése.)

A Kaland a Vörös-tengeren című film nem csak Lotténak hozott ismertséget, de nagy sikert is aratott, 1951-ben a Velencei Biennálén a legjobb dokumentum filmnek járó díjat nyerte el. (A filmet Magyarországon 60 évvel ezelőtt, 1955-ben mutatták be. S a Kaland a Vörös-tengeren is sok magyar fiatalban felkeltette az érdeklődést az akkor itthon újdonságnak számító könnyűbúvárkodás iránti. A teljes filmet az írás végén nézhetik meg az érdeklődők. – Szerk. megjegyzése.)

Lotte Hans Hasszal 1950. november 29-én kötött házasságot a Zürichi-tó partján lévő Küsnacht városában. Házasságuk tartósnak bizonyult, a víz alatti világ első felfedezőpárja a férj 2013. júniusi haláláig élt szeretetben.

A vörös-tengeri merülések, filmkészítés után 1952-ben Lotte férjével felkereste az ausztráliai Nagy-korallzátony víz alatti világát. Majd következett a híres galapagosi Xarifa-expedíció, aminek a különleges merülőhelyein Lotte búvárkodott, fotózott és az ott készült filmek, az Unternehmen Xarifának (A Xarifa vállalkozás) női búvár főszereplője lett. Modellként jelentős szerepet játszott a férje által 1953-ban szabadalmaztatott Rolleiflex fényképezőgép Rollei Marine kameratok népszerűsítésében.

A Hans házaspár leánya, Meta 1958-ban született. Ezután Lotte Hans már lényegében visszavonult a közélettől, de sem a búvárkodással, sem pedig a filmmel nem szakított teljesen. Az alábbi képen a Hass házaspár Meta leányukkal 1970-ben, amikor a szülők 18 év után visszatértek az ausztráliai Nagy-korallzátonyhoz.

„Lotte Hans volt az első női víz alatti modell, filmszínésznő és az első női víz alatti fotográfus is. Ő használt a női búvárok közül elsőként oxigénes újralégző készüléket…” – többek között ezek a méltató mondatok olvashatók Women Divers Hall of Fame világhálós oldalán. (A Women Divers Hall of Fame egy nonprofit szervezet, ímely célja, hogy felhívja a figyelmet, elismerést és tiszteletet ébresszen a kiemelkedő teljesítményű női búvárok iránt, valamint ösztöndíj-pályázatokat ír ki búvár hölgyek részére a víz alatti világ kutatása, megismertetése érdekében – Szerk. megjegyzése.)

Lotte Hassszal egy új fejezet nyílt a búvárkodás történetében. Bebizonyította – az európai média gyakori erős ellenszele ellenére –, hogy a víz alatti világ felfedezése nem kizárólag a férfiak kiváltsága. S ami még nagyon fontos, hogy példája nyomán egyre több hölgy indult el az ő útján és választotta kedvenc időtöltésének a búvárkodást.

Nyugodjék békében, az örök világosság fényeskedjék neki!



BÚVÁRINFÓ, 2015. JANUÁR-FEBRUÁR-MÁRCIUS


KKA