HALÁLOS MERÜLÉS

2013. NOVEMBER 21.

Novemberben a Suunto támogatásával ismét megrendezésre került a Vertical Blue, a bahamai Kék Lyukban. Ezt a Blue Hole-t – ilyen névre több hasonló csodálatos természeti képződmény van a Földön – tartják „társai” közül a legmélyebbnek, ami a becslések szerint körülbelül 202 méter mély.

Az idei tíz naposra tervezett versenyen a sokszoros rekorder William Trubridge, a verseny szervezőjének tájékoztatása szerint 21 ország 56 versenyzője vett rész. A komoly pénzdíjas vetélkedésre a világ legjobbjainak tartott szabadtüdős búvárai vettek részt, köztük több korábbi világbajnok, vagy jelenlegi csúcstartók. A versenyt november 19-én egy tragédia szakította félbe, a New York brooklyni kerületéből érkezett 32 éves Nicholas Mevoli az uszony nélkül végrehajtott szabadtüdős számban (un. CNF) 72 méter mélyre merült, de a felszínre érkezést követően már nem tudta végrehajtani a „kötelező protokolt” (maszk levétel, minden rendben kézjelzés), s nem válaszolt a körülötte lévők kérdéseire, majd elvesztette az eszméletét. (Más híradások szerint a felszínre emelkedés után azt jelezte, hogy minden rendben, majd rövidesen ez után vesztette el az eszméletét. Szerk. megjegyzése.)

Az amerikai Nicholas Mevoli tapasztalt és sikeres szabad tüdős búvár volt, aki korábban több hasonló versenyen szerzett sikereket, s tartott világcsúcsot is. Sok más társával ellentétben nem hivatásos szabadtüdős búvár volt,  a merülést csak kedvtelésnek tekintette, televíziós szakemberként dolgozott New Yorkban.  A helyszíni beszámolók szerint Mevoli merülése három percet és harmincnyolc másodpercet vett igénybe. Állítólag 68 méteren már voltak problémái, mégis – eredeti tervének megfelelően – mélyebbre merült. Miután a búvár elvesztette eszméletét a helyszínen lévő mentőcsapat másfél órán át próbálta újraéleszteni. A szervezők közlése szerint Mevoli tüdejében ödéma alakult ki, ráadásul tekintélyes mennyiségű vizet is eltávolítottak belőle egy szemtanú szerint. Egyelőre nem tudni, pontosan mi történhetett az amerikai férfivel. A verseny rendező annyit közöltek, hogy a szabadtüdős búvárkodás nem kockázatmentes sport, s ezt mindenkinek tudomásul is kell vennie, ha erre vállalkozik.

Az alábbiakban Nicholas Mevoli az idei Karib Kupán végrehajtott, száz méteres – pontosan 100,3 méteres – rekord merülésekor készített film látható.


Szerkesztőségi összeállítás