ELHUNYT HANS HASS

2013. JÚNIUS 25.

Elhunyt 94 éves korában Hans Hass tengerkutató, a búvárkodás úttörője, aki egy igazi legenda volt. A világhírű búvár, búvárfotós-filmes és tengerbiológus kutató halálhíréről a nevét viselő intézet számolt be a hét végén, bár Hans Hass június 16-án hunyt el. Temetését szombaton (június 22-én) szűk családi körben tartották. Hans Hasst a 20. század egyik első és legjelentősebb könnyűbúváraként tartották számon, könyvei, filmjei és TV sorozatai révén a nagyközönséggel bepillanthatott a víz felszín alatti világba és megcsodálhatta a tengerek addig jórészt ismeretlen élővilágát.

Hans (Henrich Romulus) Hass 1919. január 23-án született Bécsben. Érettségi után a francia Riviéran megismerkedett az amerikai újságíróval Guy Gilpatric-kal, akitől eltanulta a víz alatti szigonyos halvadászatot. Nem „egy nyári kaland” lett számára a búvárkodás, hanem hosszú és tartalmas élete végéig elkísérte ez – a joggal mondhatjuk – szenvedély. A riviérai nyaralásból Bécsbe hazaérve egy műszerésszel fényképezőgéptokot készíttetett, s a következő évben barátaival az Adriára utazott búvárkodni. S ezt követette a curacaoi, az első meleg tengeri expedíció. Az elkövetkezendő évtizedekben Hans Hass bejárta kisebb-nagyobb búvárcsoportokkal, expedíciókkal bejárta a világ nagy tengereit és óceánjait. Szokása volt, hogy sok évvel később visszatérjen egy-egy merülőhelyre, mert így személyesen tudta megtapasztalni az időközben végbement változásokat. A Xarifa kutatóvitorlással indított első nagy tudományos célú expedícióktól kezdve több évtizeden át későbbi felesége és búvártársa, Lotte Hans is elkísérte az utjain.

Hans Hass
Hans Hass és felesége Lotte

Magyarországon Hans Hass 1939-es curacaoi expedíciójáról, és az 1942-es égei-tengeri búvárkutatásairól először Mladiáta János főkapitány számolt be a Magyar Adria Egyesület lapjának, az „A tenger”-nek az 1944. évi számában. (Mladiata személyes jó ismerőse volt Hassnak.) Ebben az esztendőben be is mutatták Budapesten a curacaoi expedícióról készített kisfilmet.  Több mint tíz évvel, 1955-ben találkozhatott a magyar közönség Hans Hass víz alatti csodás felfedezéseivel: ekkor tűzték műsorukra a hazai filmszínházak a Kaland a Vörös-tengeren című filmjét. (A kaland a Vörös-tengeren az 1950. évi velencei filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat nyerte el.) Két év múlva megjelent a neves osztrák búvár Vadászok a tenger mélyén című könyvének első kiadása, majd 1974-ben követte a másik híres kötetet, az Érintetlen mélységekben. A film és a könyv(ek) az abban az időben kezdődő hazai könnyűbúvárkodás megismeréséhez, népszerűsítéséhez és elfogadásához is jelentősen hozzájárult.

Az előzőekben említett könyvek, filmek azonban csak aprócska szeletkéje volt Hans Hass műveinek: búvárkodásának tapasztalatairól, élményeiről és kutatásairól, a víz alatti fotografálásról összesen 25 könyvet írt, 4 nagy játékfilmet és 70 TV filmet forgatott. Hans Hass nem csak kiváló búvárfotográfus volt, de azzal hogy kifejlesztette és szabadalmaztatta  a Rolleimarin víz alatti fényképezőgépet – ami évtizedekig a hivatásos búvárfotósok csúcsgépe volt – jelentősen hozzájárult a felszín alatti világban történő fotózás fejlődéséhez is. Hans Hass és búvártársai készülékes merüléseik során előnyben részesítették – a tudományos megfigyeléseket, a filmezést, fotózást segítő - zártrendszerű oxigénes légzőkészüléket, mellyel kapcsolatba újítási javaslatokkal is élt a Dräger-cég felé.

Hans Hass tudományos munkásságával a későbbiekben megszerezte a doktor-professzor fokozatot. Hosszú élete során számtalan filmes, fotós, közéleti, búvár és tudományos elismerésben részesült, nevét egy Fülöp-szigeteken az elmúlt évben felfedezett kúpcsiga, a Protoconus hanshassi (is) megőrzi…

Nyugodjon békében Hans Hass, a tudós búvár, a búvár professzor, az örök világosság fényeskedjék Neki!


Szerkesztőségi összeállítás az MTI híre alapján