Eltávozott egy legendás búvár…


Hatalmas veszteség érte a búvártársadalmat: június 16-án, 94 éves korában elhunyt a legendás Hans Hass tengerkutató, a búvárkodás egyik legjelentősebb úttörője. Ő az elsők egyike volt, akinek a cikkei, fotói, könyvei, filmjei és TV sorozatai révén a nagyközönség bepillanthatott az akkor még ugyancsak ismeretlen vízfelszín alatti világba.
Hans (Henrich Romulus) Hass 1919. január 23-án született Bécsben. Érettségi után a francia Riviérán megismerkedett az amerikai újságíróval, Guy Gilpatric-kal, akitől eltanulta a víz alatti szigonyos halvadászatot. Nem „egy nyári kaland” lett számára a búvárkodás, hanem hosszú és tartalmas élete végéig elkísérte ez - a joggal mondhatjuk - szenvedély. A következő nyáron már barátaival az Adrián merült, fotózott a víz alatt. Majd következett a curacaoi, az első meleg tengeri expedíció. Az elkövetkezendő évtizedekben Hans Hass bejárta a világ nagy tengereit és óceánjait. Az 1950-es évek elején a Xarifa vitorlással indított első tudományos célú expedíciótól kezdve későbbi felesége és búvártársa, Lotte is elkísérte az útjain, s élete végig mellette állt.
Magyarországon Hans Hass merüléseiről először Mladiáta János főkapitány számolt be a Magyar Adria Egyesület lapjában, az „A tenger” 1944. évi számában, majd még ugyanabban az évben Budapesten bemutatták a curacaoi expedícióról készített kisfilmet. Legközelebb 1955-ben találkozhatott a hazai közönség Hans Hass víz alatti csodás felfedezéseivel a Kaland a Vörös-tengeren című filmjében. Két év múlva megjelent a neves osztrák búvár Vadászok a tenger mélyén című könyve, 1974-ben pedig az Érintetlen mélységekben. A film és az első könyv az abban az időben kezdődő hazai könnyűbúvárkodás megismeréséhez is jelentősen hozzájárult.
A hazánkban megjelent könyvek, bemutatott filmek azonban csak töredéke volt Hans Hass munkásságának: összesen 25 könyvet írt, 4 nagy játékfilmet és 70 TV filmet forgatott. Hans Hass nem csak kiváló búvárfotográfus volt, de nevéhez fűződik a Rolleimarin víz alatti fényképezőgéptok kifejlesztése és szabadalmaztatása, mely évtizedekig a hivatásos búvárfotósok csúcsgépe volt.
Hans Hass tudományos munkásságával a későbbiekben megszerezte a doktor-professzor fokozatot. Hosszú élete során számtalan búvár-, filmes-, fotós-, közéleti- és tudományos elismerésben részesült. Nevét egy Fülöp-szigeteken a közelmúltban felfedezett kúpcsiga, a Protoconus hanshassi (is) megőrzi… Nyugodjon békében Hans Hass, a tudós búvár, a búvár professzor, az örök világosság fényeskedjék Neki!


BÚVÁRINFÓ, 2013. MÁJUS-JÚNIUS-JÚLIUS


SZERKESZTŐSÉG