EGY NYÁRI HALÁLOS BALESET HÁTTERÉRŐL

2010. DECEMBER 3.

Egy, még korábban történt tragédia hátteréről küldött levelet kedves barátunk, Szarka Géza, a Morski Mjehuric búvárbázis vezetője, amely alább olvasható:

Nyáron nagy érdeklődést váltott ki a médiában, a horvátországi Vis szigeten történt baleset. Sokan kutatták az okot, gyártottak feltételezéseket, az egyik magyar hírportál már azt is tudni vélte, nem levegő, hanem oxigén volt a palackban. Nos, a hétvégén, rijekai roncs merülésünk során, mesélte az ottani hajó kapitánya, hogy az egyik ismerőse árulja az összes búvárbázisos felszerelését. Ez az úr dolgozott a hajójával, bérhajósként nyáron Vis szigetén, az Ő hajóján történt a baleset. Mivel, csak bérhajóként dolgozott az ottani bázis részére, így egy kisebb pénzbüntetést kapott, formális hiba miatt, de megállapították, Ő nem felelős a történtekért. Az eset viszont annyira sokkolta, hogy végleg befejezi a búvárkodást, s kompresszor szervízeléssel fog foglalkozni.

A történet:

A parton kikészített (szabályosan fekvő) palackokat rámolták be a hajóba. Az egyik palackból éppen mikor beadták, kiszakadt a szelep. A kilőtt szelep elrepült a nyomástól, a palack pedig a másik irányba. A palack ferdén felfele repült, egyenesen a hajó tetejének ütközött, onnan lecsapódva egy utas fejére. Az eredmény elképzelhető: egy halott, több sérült, vér mindenhol.

A vizsgálat során, a következő számomra elképzelhetetlen dolgot állapították meg: a normál kivitelű (levegővel töltött), párhuzamos menetű palackba egy kúpos menetű szelepet hajtott be valaki. Ezt egészen minimális műszaki érzékkel megáldott ember sem teszi meg, szemmel láthatóan nem illik össze a két darab. A kúpos menetből ez esetben egy menet tarthat, ha nagyon beszorítják, másfél vagy kettő. Elképzelhetetlen.

A palack a bázis tulajdonát képezte, így a felelősségre vonás nem kétséges, már a bíróságon van az ügy.

A fent leírt információk nem hivatalos forrásból származnak, így hitelességükért felelősséget én sem vállalok.

Tengermély tisztelettel Krk városából:
Szarka Géza