ELHUNY SAVANYA NORBERT BÚVÁRÚSZÓ-VILÁGBAJNOK

2010. SZEPTEMBER 18.

Elhunyt a magánéleti problémákkal küszködő dr. Savanya Norbert kilencszeres világbajnok búvárúszó. A Budapesten élő sportoló 34 évesen önkezével vetett véget életének, felvágta az ereit - írta szombaton a Délmagyarország című napilap online kiadása.

A szegedi búvárúszó - aki ügyvédként, sportvezetőként és oktatóként is dolgozott - már 2007-ben is megpróbált öngyilkos lenni. Tette akkor nem sikerült, akkor azt nyilatkozta, többé nem próbál meg véget vetni életének, és még egy alapítványt is létrehoz a hozzá hasonló sorsúak számára.

Savanya Norbert 1976. június 2-án született Szegeden. A Szegedi Muréna Úszó és Búvárklub tagjaként nemcsak páratlanul sikeres volt sportágában, de a búvárúszás népszerűsítésében is aktív szerepet vállalt.

Eredményei: 10-szeres világbajnok - 8 felnőtt és 2 ifjúsági aranyérem - több kategóriában (1994, 1996, 1998, 2000), 4-szeres Európa-bajnok (1995, 1997, 2001), Világjátékok-győztes (1997), 67-szeres magyar bajnok.

Biztos sokakban felmerül a kérdés, egy egykori kiemelkedő sportember, akinek sikerült diplomát és ügyvédi állást szereznie, miért dobja el az életet magától? A válaszokat keresve régi riportokra bukkantunk. Az ügyvéd, az egykori világbajnok tragédiájához talán némi magyarázattal szolgál a 2007. októberében, az első sikertelen öngyilkossági kísérlete után a a delmagyar.hu-ban megjelent írás:

„Többé nem próbálok meg öngyilkosságot elkövetni! - jelentette ki eltökélten lapunknak Savanya Norbert - Az én történetem nem egyedi eset. A visszavonult sportolók közül sokan nem tudnak beilleszkedni a civil életbe. A megváltozott életritmushoz nehéz alkalmazkodni, nincs meg az éveken keresztül megszokott siker, az élmény, ráadásul a barátok és a rajongók száma is egyik napról a másikra hirtelen megcsappan. Említhetnék neveket is, köztük olimpiai, világ- és Európa-bajnokokét, de nem akarok helyettük beszélni. Az én tragédiám is ez. Tizenkilenc évig versenyeztem. Európa-bajnoki és világbajnoki győzelmeket szereztem, többször állítottam fel világcsúcsot. A teljesítményemet elismerték. Azt hiszem, sok örömet szereztem a szegedieknek, az ország sportrajongóinak, és természetesen szűkebb környezetemnek, a családtagjaimnak is - mondta az előzményekről Savanya Norbert, aki egy idő után egyre nehezebben tudta teljesíteni az edzésadagokat, az eredménykényszer miatt doppinghoz nyúlt. Magyarországon, a hat éve Egerben rendezett Európa-bajnokságon bukott le, és nyomban eltiltották. Sportkarrierje egy csapásra véget ért. 25 éves volt. Sportpályafutásának befejezése után ügyvédjelöltként, majd ügyvédként dolgozott, korábban úszótanodát üzemeltetett, kórházi kezelés alatt álló gyermekek rehabilitációjában is részt vállalt. Az exbúvárúszó azt mondja, „új" élete csak látszólag volt csillogó. Később különböző betegségeket állapítottak meg nálam, de nem emiatt akartam öngyilkos lenni. Harmincegy éves vagyok, visszavonulásom óta nem tudtam beilleszkedni a civil életbe. Arra már utaltam, hogy a korábbi évekhez viszonyítva sikertelennek éreztem magam, nem találtam a helyem, ez váltotta ki a depressziót. Pánikbetegséget is megállapítottak nálam, és azt is kimutatták, hogy hajlamos vagyok az öngyilkosságra - mondta. Savanya Norberttel az elmúlt napokban többször és hosszasan beszélgettünk. Mindannyiszor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy bármilyen furcsa, de a kórházban találta meg újra az életcélját, azt, amivel segíthet magán.
- Eldöntöttem, amint kikerülök innen, létrehozok egy alapítványt, amely nem hagyja magára a karrierjüket befejező sportolókat, hanem segít beilleszkedni nekik egy addig ismeretlen világba, a civil életbe.”

A blikk.hu riporterének Savanya Norbert még 2007-ben az alábbiakat mondta:

„Sok társamtól eltérően a versenysport befejezése után civil foglalkozás után néztem, jogásznak tanultam. Még sincs egyenesben az életem: menedzserbetegségem van. Csak akkor érzem jól magam, ha naponta legalább 17 ügyet kell elintéznem, és a nap végén mindegyiket kipipálhatom, hogy eredményesen elvégeztem. (Azon a pénteki napon, amikor öngyilkosságot kísérelt meg, Norbi határidőnaplójában egyetlen pipa sem szerepelt.) Már régóta pszichiátriai kezelés alatt álltam, de addig meg sem fordult a fejemben, hogy kárt tegyek magamban - folytatja Norbi. - Éppen aznap váltottam ki a gyógyszereimet. Ahogy a patikából hazaértem, rám tört a magány, a céltalanság, hogy itt a hétvége, de én egyedül vagyok, mert nincs kivel és nincs hová mennem. Ránéztem a nyugtatókra, és úgy döntöttem: na, most itt az ideje, hogy megtegyem. Beszedtem mindet. Ez nem volt elég, lementem a sarki boltba, vettem két üveg vörösbort, hazavittem, eliszogattam, és közben elmélkedtem, vártam a megvilágosodást. Többre nem emlékszem, mert elvesztettem az eszméletem…”

Nyugodjon békében…!


Forrás: delmagyar.hu és blikk.hu