Elhunyt Jacques Piccard

 

86 éves korában, november 1-én, Genfben elhunyt Jacques Piccard svájci tudós, akit "az egyik utolsó nagy felfedezőként, a legnagyobb mélység embereként, egy igazi Nemo kapitányként" méltatták. 

Jacques Piccard és Don Walsh a Trieste-ben

Piccard bázeli tudóscsaládba született, a ő maga gépészmérnöki, majd fizikusi doktorátust szerzett. Édesapja, August Piccard professzor mellett - aki a sztratoszférát és a mély tengerek világát vizsgálta - részt vett az FNRS 2 nevű mély tenger kutató batiszkáf megalkotásában. (A batiszkáf elnevezést a tudósok a görög bathüsz (mély) és szkafosz (hajó) szavakból alkották.) Az FNRS 2 1948. november 3-án, a nyugat-afrikai Zöld-fok szigetvilágának Santiágó szigete mellett merült 1.380 méter mélységbe.

A mélymerülések tapasztalatok alapján a két Piccard 1953-ra megépítette a Trieste nevű batiszkáfot. Az 50 tonnás, 18 méter hosszú szerkezet személyzete a ballaszttartályok alatti fülkében foglalt helyet, oldalai 12 centi vastag acélból készültek, így hatezer méterig álltak ellent a nyomásnak. A megfigyelést nyomásálló plexi üvegablakon keresztül, külső reflektor segítségével, szabad szemmel végezték. A Treste-vel1953-ban apa és fia 3.150 méterre ereszkedett a tengerbe. Az időközben az USA haditengerészetének tulajdonába került Trieste 1960. január 23-án a Csendes-óceánban, a Fülöp-szigetektől keletre lévő Mariana-árokban - a jelenlegi ismeretek szerint, a világ legmélyebb részén - gömbfülkéjében Jacques Piccard-dal és az amerikai Don Walsh főhadnaggyal 11 521 méter mélységbe merült. A legmélyebb ponton a batiszkáfra 1 152 atmoszféra nyomás nehezedett...

A későbbi években Jacques Piccard több búvárhajót is épített un. közepes mélységekre, s 82 éves koráig maga is használta azokat. Egyik nagy tengerkutató eredménye az volt, hogy 1969-ben sodródó merüléssel egy hónapon át követte a Golf-áramlatot, háromezer kilométeren keresztül. Saját maga a legnagyobb érdemének azt tartotta, hogy élőlényeket fedezett fel a Mariana-árok alján, ami azt is eredményezte, hogy megtiltották atomhulladék eltemetését a világ legmélyebb tengeri árkában.

(Szerk. megjegyzése: A mélytengerek kutatásával, a batiszférákkal a magyar olvasók Auguste Piccard: A tengerek mélyén és Jacques Piccard a 11 000 méter mélységben című, még az 1961-ben, illetve 1965-ben megjelent  - és több kiadást is megért - könyvéből ismerkedhettek meg. Említésre érdemes, hogy Y. J. Cousteau - F. Dumas: Csend világa című könyvének egyik fejezete - A tenger alatti léghajó - is e témával foglalkozik.)


BÚVÁRINFÓ, 2008. NOVEMBER


SZERKESZTŐSÉG